Moordenaar van Duitse politicus Walter Lübcke krijgt levenslang

Bron © BELGA

Stephan Ernst Foto: EPA-EFE

Een rechtbank in Frankfurt heeft hoofdverdachte Stephan Ernst donderdag veroordeeld tot levenslang voor de moord op de Duitse christendemocratische politicus Walter Lübcke.

De 65-jarige Lübcke werd op 2 juni 2019 rond middernacht zwaargewond aangetroffen op het terras van zijn woning in Wolfhagen-Istha, in de Duitse deelstaat Hessen. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten en stierf kort daarna. Volgens het openbaar ministerie ging het om een rechts-extremistische aanslag.

Vanwege de ernst van de feiten moet Ernst wellicht minstens 15 jaar achter de tralies, aldus de rechters. De rechtbank houdt zich echter het recht voor om de 47-jarige extreemrechtse activist nog langer in preventieve hechtenis te houden.

CDU’er Lübcke leidde sinds 2009 in Kassel een bestuurs­orgaan dat tussen de deelstaat en de gemeente staat. Hij was in die functie verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, en steunde het beleid terzake van bondskanselier Angela Merkel. Hij kreeg daarvoor doodsbedreigingen.

Moordenaar van Duitse politicus Walter Lübcke krijgt levenslang
Foto: BELGAIMAGE
Door jvh
AANGERADEN