Bagdad kondigt dood topfiguur IS in Irak aan

Bron © BELGA

De Iraakse eerste minister Moestafa al-Kazimi Foto: REUTERS

Aboe Yasser al-Issaeui, de leider van Islamitische Staat (IS) in Irak, is uitgeschakeld. Dat meldt de Iraakse eerste minister Moestafa al-Kazimi donderdag op Twitter. Zijn dood vormde het onderdeel van een vergeldingsactie voor de dubbele zelfmoordaanslag van exact een week geleden.

Een dubbele zelfmoordaanslag op een drukbezochte markt in Bagdad vorige week vrijdag kostte het leven aan 32 mensen. De aanslag, die opgeëist werd door IS, zorgde voor een schokgolf in Irak omdat het om de zwaarste aanslag in bijna drie jaar ging.

Woensdag lieten bronnen uit de veiligheidskringen aan het Franse persagentschap AFP weten dat de anti-IS-coalitie onder leiding van de VS vijf luchtaanvallen had uitgevoerd waarbij minstens tien jihadisten werden gedood. Een hooggeplaatste bron bevestigde dat Aboe Yasser al-Issaoei, die een hoge functie bekleedde in wat resteert van de terreurbeweging Islamistische Staat in Irak, onder de slachtoffers was. Iets wat premier Kazimi nu dus bevestigt. “Ik had het beloofd en ik heb woord gehouden”, klinkt het. “Ons antwoord op IS was een daverende klap.”

De terreurgroep had tot eind 2017 een drietal jaar bijna een derde van het Iraakse grondgebied onder zijn controle. Intussen is dat niet meer het geval, maar in de afgelegen woestijngebieden van het land zijn nog verschillende IS-cellen actief.

AANGERADEN