Wijnhandelaar Benedickt boog zijn handicap om tot troef: hier wordt écht blind geproefd

Benedickt Vertriest. 

Benedickt Vertriest. ©  Simon Mouton

Hij verloor zijn zicht, maar zijn andere zintuigen werken des te beter. Benedickt Vertriest (49) boog zijn handicap om tot een troef en is nu wijnhandelaar.

Erwin Mynsberghe

Benedickt kreeg als jonge knaap de smaak van een lekker glas wijn te pakken. “Mijn vader werkte bij Nonkels in Maldegem, waar ze biologische wijnen in hun gamma hadden. Ik mocht mee om te proeven en doorheen de jaren leerde ik de streken, de grondsoorten, de geuren, de smaken en het productieproces kennen”, vertelt hij.

Tien jaar geleden sloeg echter het noodlot toe: door een medische fout werd hij blind. “Ik runde toen een groothandel in werkkledij, maar ben moeten stoppen omdat ik geen facturen meer kon opmaken of bedrijven bezoeken”, zegt hij.

“Fles of etiket doet er niet toe”

Maar Benedickt liet zich niet uit zijn lood slaan. Zijn ondernemerschap in combinatie met zijn passie voor wijn, resulteerde in een nieuwe zaak: De Wijnboer. “Vandaag gebruik ik mijn zintuigen om nog fijner te proeven en ruiken. Ik zie niet meer, dus kan ik zeer objectief proeven op basis van geur en smaak. Mensen kopen soms een fles omdat die een aparte vorm heeft, of een kunstig etiket, maar dat zegt eigenlijk niets over de kwaliteit van de wijn. Daar heb ik geen last van, het gaat bij mij enkel om wat er in die fles zit. Bij De Wijnboer moet je ook niet zijn voor peperdure Bourgognes of dito bubbels. Ik ga voor een betaalbaar product, variërend van 6 tot 30 euro, met een voorliefde voor Franse wijnen. Daar heb je immers nog echte wijnboertjes.”

“In dialoog met de klant”

De Wijnboer heeft een webshop, maar Benedickt hoort graag persoonlijk de wensen van zijn klanten. “Om evidente redenen kan ik mij moeilijk verplaatsen, waardoor ik de mensen graag thuis ontvang voor een babbel: wie ben je, wat doe je en wat interesseert je? Dan kan ik iets voorstellen om te proeven en kunnen we op een losse manier in dialoog gaan. Het geeft mij veel voldoening wanneer de mensen hier buiten stappen met een verrassend wijntje. De essentie van een wijnwinkel is wijn verkopen, maar langs de andere kant ga ik de mensen geen wijn aanpraten: je vindt een wijn lekker of je vindt hem niet lekker, punt”, besluit hij.

Nu in het nieuws