Winterkoopjes zijn fiasco, Mode Unie trekt aan alarmbel: “Er moet dringend iets gebeuren”

 ©  BELGA

De winterkoopjes, die nog tot 15 februari duren, zijn allerminst een succes. Dat schrijft De Zondag op basis van een rondvraag van Mode Unie en Unizo bij 325 zelfstandige modehandelaars. “Wij krijgen veel telefoontjes van radeloze ondernemers. Er moet dringend iets gebeuren”, zegt directeur van Mode Unie Isolde Delanghe.

jvhBron: BELGA

Uit de rondvraag blijkt dat acht op de tien ondernemers voorlopig minder hebben verkocht tijdens de wintersolden dan normaal het geval is. “Gemiddeld gaat het om een minverkoop van 26 procent, maar dat cijfer geeft een vertekend beeld. Heel wat lingeriezaken hebben wel goed gedraaid door de verkoop van homewear. Onder meer dankzij hen blijft het cijfer op 26 procent steken, maar in werkelijkheid is het verlies voor onze modehandelaars groter”, aldus Delanghe.

Zorgwekkend is ook dat winkeliers het komende zomerseizoen negatief inschatten. “De reserves binnen onze sector zijn zo goed als op. (...) Wij krijgen wekelijks telefoontjes van ondernemers in tranen, die radeloos en in paniek zijn.” Mode Unie dringt daarom op versterkende maatregelen aan. De belangenvereniging wil een financiële compensatie en een tijdelijke btw-verlaging, net zoals in de horeca.

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) noemt de situatie bij de handelaars “heel somber”. “De eerste twee weken waren weliswaar iets beter dan verwacht met betere cijfers in het weekend, maar de derde week is voor veel handelaars een ramp gebleken”, klinkt het daar. “De verontrustende communicatie over virusvarianten is zeker een groot obstakel gebleken. Bovendien merken veel detailhandelaars dat de regel om alleen te shoppen voor de klant steeds zwaarder begint te wegen. Deze verplichting leidde tot een soldenfiasco in augustus. We stevenen opnieuw af op zo’n scenario. Het is absoluut noodzakelijk dat de regering dit herziet en toestemming geeft voor winkelen met twee met een persoon uit dezelfde bubbel.”

Aangeboden door onze partners