Britten willen aansluiten bij vrijhandelsakkoord van landen rond Stille Oceaan

Bron © BELGA

Boris Johnson Foto: REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk dient maandag een aanvraag in om lid te worden van handelsblok CPTPP, zo heeft de Britse regering bekendgemaakt. “Een jaar na ons vertrek uit de EU smeden we nieuwe partnerschappen die enorme economische voordelen zullen opleveren voor de Britse bevolking”, aldus premier Boris Johnson in een verklaring.

De Britse regering zei dat toetreding tot het vrijhandelsakkoord de tarieven voor eten en drinken en auto’s zal opheffen en tegelijkertijd de technologie- en dienstensector zou helpen stimuleren. De Britse minister van Internationale Handel Liz Truss spreekt maandag met haar collega’s in Japan en Nieuw-Zeeland over een formeel verzoek om lid te worden van de CPTPP, staat in de verklaring.

“Door ons aan te melden om het eerste nieuwe land te zijn dat zich bij de CPTPP aansluit, tonen we onze ambitie om aan de beste voorwaarden zaken te doen met onze vrienden en partners over de hele wereld en een enthousiaste voorvechter van wereldwijde vrijhandel te zijn”, zei Johnson.

Het Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership werd in 2018 gesloten. Het is momenteel van kracht in Mexico, Japan, Singapore, Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en Vietnam. Brunei, Chili, Maleisië en Peru moeten het verdrag nog ratificeren. Origineel zouden ook de Verenigde Staten deelnemen, maar in 2017 besloot Donald Trump echter dat niet te doen. Truss noemde de CPTPP-landen eerder “een van de meest dynamische vrijhandelsgebieden van de wereld”.

Door jvh
AANGERADEN