Strenge lockdown in West-Australië na eerste coronageval in tien maanden

Bron © BELGA

Het hotel in kwestie Foto: EPA-EFE

In de grootste deelstaat van Australië is voor het eerst in ongeveer 10 maanden vastgesteld dat iemand lokaal besmet is geraakt met het coronavirus. Het gaat om een beveiliger die werkt bij een hotel waar mensen in quarantaine zitten, berichten Australische media. De miljoenenstad Perth en andere gebieden in Western Australia gaan nu in lockdown.

De lockdown heeft tot gevolg dat inwoners van zondagavond tot vrijdagavond in principe binnen moeten blijven. Ze mogen hun woning alleen verlaten als ze daar een geldige reden voor hebben. Ook moeten veel bedrijven dicht. Ziekenhuizen en verpleeghuizen mogen geen bezoekers meer toelaten. Het gaat om ongeveer twee miljoen mensen.

“Ik weet dat dit schokkend zal zijn voor veel inwoners van West-Australië”, erkende premier Mark McGowan. “We mogen niet vergeten hoe snel dit virus zich kan verspreiden en hoe verwoestend de gevolgen kunnen zijn.” Hij benadrukte ook dat inwoners niet hoeven te hamsteren. Boodschappen doen bij de supermarkt blijft toegestaan en volgens de deelstaatpremier raakt ook het toiletpapier niet op.

Niet alle inwoners van Western Australia gaven gehoor aan die oproep. Veel inwoners van Perth probeerden snel nog even naar de supermarkt te gaan. Op sociale media verschenen foto’s en video’s van lange rijen en grote drukte bij winkels.

Britse variant?

De besmette beveiliger had zich op 28 januari ziek gemeld. Hij testte later positief op het virus. De twintiger werkte op een verdieping van het hotel waar ook een persoon positief heeft getest op de Britse variant van het coronavirus. Die wordt gezien als extra besmettelijk. De autoriteiten houden er rekening mee dat de beveiliger mogelijk ook mensen in zijn omgeving heeft besmet.

Australië is redelijk gespaard gebleven van de pandemie. 29.000 mensen raakten besmet en er vielen 909 doden.

Door jvh
MEER OVER HET CORONAVIRUS