Vier vragen aan bondscoach Sven Vanthourenhout, die geen enkele gouden medaille pakte: “We mogen hier niet blij mee zijn”

 

 ©  Foto Marc Van Hecke

Vier op vier voor Nederland, nul op vier voor België. Op eigen bodem beten de Belgische veldrijders en veldrijdsters steevast in het zand tegen de noorderburen. Bondscoach Sven Vanthourenhout kan dan ook niet tevreden zijn na afgelopen weekend.

1. Drie medailles, maar geen wereldtitel voor eigen volk. Dat kon beter?

“We mogen hier niet blij mee zijn. Maar ik vind niet dat er iemand uit de Belgische selectie door de mand is gevallen. Uiteindelijk is iedereen op zijn plek geëindigd. Het is wat het is. Maar dat betekent niet dat we berusten in het lot. We gaan aan de bak.”

2. Nederland pakte acht medailles, met daarbij de vier gouden. Hoe indrukwekkend is dat?

“Het lag in de lijn der verwachtingen. Nederland is heel sterk in de breedte, in alle categorieën. Zeker bij de meisjes blijven ze maar domineren. Er komen steeds nieuwe talenten bij. Vooral daar moet het beter bij ons. Marthe Truyen werd negende bij de beloften, als laatstejaars. Maar de kloof met de rest is heel groot. Daar moet echt nog meer aan gewerkt worden.”

 

 ©  BELGA

3. Wout van Aert kraakte mentaal na zijn lekke band. Verbaast je dat?

“Zonder lekke band was het toch anders geweest. Dan moest Van der Poel jagen en in de achtervolging maak je sneller fouten dan wanneer je eerste rijdt. Maar in de tweede helft deed Mathieu alles perfect. We moeten gewoon toegeven dat de beste won.”

4. Volgend jaar dan maar, in het Amerikaanse Fayetteville?

“Ik zou in maart het parcours ter plaatse gaan bekijken, maar door de coronamaatregelen kan dat niet. Het zou vrij zwaar kunnen worden. Het weer verandert daar blijkbaar elke dag, dat zal dus een bepalende factor worden. Of Wout dan zal deelnemen? Dat denk ik wel. Of hij er zal zijn in de Wereldbekermanche ginds in het begin van volgend seizoen (wellicht drie, nvdr.), is afwachten. Het is nog veel te vroeg om dat te beslissen. Hij moet nu focussen op de weg, en vergeet niet dat er in het najaar een WK in eigen land is.”

LEES OOK (+). Zelfverzekerde Mathieu van der Poel na vierde wereldtitel: “Stress? Ik zat zaterdag nog thuis te gamen”

LEES OOK. Wout van Aert ontgoocheld in zichzelf na zilveren WK-medaille: “Niet teruggevochten zoals ik dat anders kan”

(bow)

LEES OOK

Nu in het nieuws