Trump stelt nieuwe advocaten aan voor impeachmentproces

 ©  AFP

Bron: BELGA

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag twee nieuwe advocaten aangesteld die hem zullen bijstaan tijdens het impeachmentproces, heeft zijn kantoor zondag aangekondigd. Het gaat om David Schoen en Bruce L. Castor.

Twee leden van Trumps advocatenteam, Butch Bowers en Deborah Barberi, stapten zaterdag “in goed overleg” op. Volgens CNN heeft later zijn hele team ontslag genomen. De oud-president zou erop hebben gestaan dat verkiezingsfraude onderdeel van zijn verdediging zou zijn, maar de advocaten zagen dat niet zitten. Zij wilden daarentegen de legitimiteit in twijfel trekken van een impeachmentprocedure tegen een president die zijn ambt al heeft neergelegd.

Het impeachmentproces tegen Trump begint in de week van 8 februari in de Senaat.

De afzettingsprocedure wordt ingezet wegens het aanzetten tot opstand. De Republikeinse president zou de gewelddadige bestorming van het Capitool op 6 januari hebben uitgelokt. Met de procedure hopen de Democraten te bereiken dat Trump zich over vier jaar niet opnieuw verkiesbaar kan stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Om een president af te zetten zijn 67 stemmen in de Senaat nodig. Dat betekent dat 17 partijgenoten van Trump voor zijn afzetting moeten stemmen.

De Republikeinse senator Rand Paul diende afgelopen week nog een bezwaar in tegen de impeachment van Trump, omdat die onwettig zou zijn, maar dat werd afgewezen door de Senaat. Het voorstel kreeg 45 stemmen voor, 55 senatoren stemden tegen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten