Blessurespook wordt Nederlands toptalent dan toch teveel: Ibrahim Afellay stopt op z’n 34ste met voetballen

Bron © BELGA

Foto: EPA

De Nederlander Ibrahim Afellay stopt met voetballen. Dat zei de 53-voudig international zondag bij het programma Studio Voetbal van de NOS.

De 34-jarige winger speelde tot vorig seizoen bij PSV, waar hij geen nieuw contract kreeg. De maanden daarna hield hij de optie open om nog bij een club in het buitenland aan de slag te gaan, maar ook daar ziet hij nu vanaf.

“Ik stop ermee. Vroeg op laat komt het moment, dat weet je. Ik had het al een tijdje in mijn hoofd. Ik wist wat ik wilde en vooral ook wat ik niet wilde. Uiteindelijk heb ik de beslissing genomen en ik heb er vrede mee”, aldus Afellay. “Er zijn wel wat dingen voorbij gekomen nog. Ik wilde graag nog een jaar verder, maar niet ten koste van alles. Het is mooi zo.”

Afellay maakte deel uit van de selectie die in 2010 de finale van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika haalde. Ook was hij actief op de EK’s van 2008 en 2012. Met PSV werd hij vier keer op rij landskampioen, van 2005 tot en met 2008.

Blessurespook wordt Nederlands toptalent dan toch teveel: Ibrahim Afellay stopt op z’n 34ste met voetballen
Foto: EPA

Eind 2010 vertrok Afellay voor 3 miljoen euro naar FC Barcelona, waar hij niet wist uit te groeien tot basisspeler. In 2011 had hij in de halve finales van de Champions League tegen Real Madrid met een assist een belangrijk aandeel in het halen van de finale. Barcelona verhuurde Afellay, die in zijn loopbaan vaak werd gehinderd door blessures, aan achtereenvolgens Schalke 04 en Olympiakos Piraeus.

Daarna stond hij bijna vier seizoenen onder contract bij Stoke City, waarna PSV hem in 2019 terughaalde. Toenmalig trainer Mark van Bommel benoemde Afellay tot aanvoerder, maar hij kwam bijna niet in actie omdat hij maar niet echt fit wilde worden. De nieuwe hoofdcoach Roger Schmidt liet Afellay weten hem niet meer nodig te hebben.

AANGERADEN