85 procent van jonge autobestuurders bereid om smartphone aan de kant te laten

Bron © BELGA

Foto: BELGAIMAGE

Autobestuurders tussen 18 en 29 jaar zijn het meest bereid om tijdens het rijden hun smartphone buiten handbereik te leggen, op “niet storen” of op stil te zetten. Dat blijkt maandag uit onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), naar aanleiding van een nieuwe campagne tegen gsm-gebruik in het verkeer. Jonge bestuurders komen echter wel het vaakst in de verleiding om de smartphone aan het stuur te gebruiken.

Van de 18-29 jarigen geeft 52 procent aan bijna elke rit in de zogenaamde “automodus” te gaan, tijdens het rijden de smartphone buiten handbereik te leggen, op “niet storen” of stil te zetten om zo afleiding te vermijden. Het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen samen ligt op 44 procent. Ook de bereidheid om in automodus te gaan ligt hoger bij jongeren: 85 procent van de 18- tot 29-jarigen toont zich hiervoor bereid, terwijl het gemiddelde voor alle leeftijdsgroepen samen 77 procent bedraagt.

Niettemin komen net de jongere leeftijdsgroepen het vaakst in de verleiding om de gsm te hanteren tijdens het rijden: van de 18- tot 29-jarigen verklaart slechts 24 procent dit nooit te doen, bij de 30- tot 39-jarigen gaat het om 25 procent, tegenover 42 procent in de leeftijdsgroep van 40 tot 54 jaar.

Verder meent 82 procent van de bevraagden dat het heel normaal is om even niet bereikbaar te zijn als je aan het rijden bent, bij de jongere bestuurders (18-29 jaar) ligt dit aandeel zelfs nog iets hoger (86 procent). Toch is er een zekere aarzeling om de gsm helemaal aan de kant te laten tijdens het rijden: slechts zes op de tien bestuurders vinden dat geen enkele binnenkomende oproep of melding zo dringend is dat ze dadelijk beantwoord moet worden.

Belofte

Om aarzelende bestuurders te overtuigen in automodus te gaan, lanceert de VSV deze maand een nieuwe campagne. Dieter Coppens, Tine Embrechts en Adriaan Van den Hoof promoten elk hun manier om ongevallen te vermijden. Dat doen ze via 315 wegaffiches verspreid over heel Vlaanderen, in radiospotjes en via berichten op sociale media. De campagneboodschap is verder te zien op de tankpistolen in 535 tankstations. Op de website www.beloofd.be kan al wie dat wil de belofte maken om zelf in automodus te gaan, en die belofte vervolgens delen met vrienden en familie.

“Afleiding door smartphonegebruik achter het stuur veroorzaakt levensgevaarlijke situaties en is intussen uitgegroeid tot een van de grootste killers in het verkeer”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “Kies daarom voor een slimme oplossing en ga in automodus voor je vertrekt. Door bepaalde functies van je smartphone uit te schakelen, hem op stil te zetten of buiten handbereik te leggen, vermijd je dat je tijdens het rijden wordt afgeleid. Terugbellen of een antwoordje sturen kan probleemloos achteraf, vanop een veilige plek.”

AANGERADEN