Iran test nieuwe draagraket

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

Iran heeft succesvol een nieuwe draagraket getest om satellieten te lanceren, zo heeft de staatstelevisie Irib maandag op gezag van het ministerie van Defensie gemeld.

Het gaat om de drietrapsraket Zolnajah, waarvan twee trappen op vaste brandstof draaien en een op vloeibare brandstof. Volgens woordvoerder Ahmad Hosseini van de afdeling ruimtevaart bij het ministerie kan het tuig concurreren met bestaande draagraketten in de wereld. De raket kan tot 220 kilo in een baan op 500 kilometer hoogte brengen. Hosseini beklemtoonde dat de nieuwe draagraket “wetenschappelijke doeleinden” dient.

De staatstelevisie gaf beelden van de lancering in een woestijngebied, maar meldde niet waar en wanneer precies. Volgens het persbureau Mehr vond de lancering in de centrale provincie Semnan plaats, alwaar zich een ruimtevaartcentrum bevindt.

In april 2020 heeft de Revolutionaire Wacht zijn eerste militaire kunstmaan gelanceerd. De Nur-1 heeft op 425 kilometer hoogte banen rondom onze planeet gedraaid, na lancering met een Qassed-draagraket die over een gelijkaardige voortstuwing als de Zolnajah beschikte. Deze laatste heeft echter een krachtiger motor op vaste brandstof.

De VS en Israël vrezen dat Teheran de ruimtevaarttechniek kan aanwenden om militaire langeafstadsraketten te bouwen en te gebruiken.

AANGERADEN