Studiecentrum Ecolo heet voortaan Centre Jacky Morael

Bron © BELGA

Jacky Morael hier met Magda Aelvoet Foto: VUM

Het studiecentrum van Ecolo wordt omgedoopt tot “Centre Jacky Morael”, zo hebben covoorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane beslist. De in 2016 overleden Morael was een van stuwende krachten achter de opgang van de Franstalige groenen in België.

“Jacky Morael had een heel belangrijke rol. Hij liet Ecolo een kwalitatieve sprong voorwaarts maken en was belangrijk voor de professionalisering van de partij. Hij haalde Ecolo uit het keurslijf van een milieupartij en maakte er een brede en geloofwaardige partij van”, legt de directeur uit van het studiecentrum, Mohssin El Ghabri.

Ecolo beschikt voortaan over twee denktanks: de politieke stichting Etopia, die zich blijft focussen op de lange termijn, en het Centre Jacky Morael, dat tien medewerkers zal tellen, en zal fungeren als expertisecentrum ten dienste van de mandatarissen van Ecolo. Ook moet het de banden met de civiele samenleving en de academische wereld onderhouden.

Morael werd in 1994 federaal secretaris van Ecolo. Onder zijn hoede brak de partij door naar een breder publiek en beleefde ze in 1999 haar eerste verkiezingsoverwinning. Die leidde tot een eerste federale regeringsdeelname in de paarsgroene regering onder leiding van premier Guy Verhofstadt.

AANGERADEN