Republikeinse leider noemt partijgenote die QAnon-aanhangster is “kanker voor partij”

 ©  AFP

Bron: BELGA

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, heeft maandag vernietigend uitgehaald naar een controversiële partijgenote, het lid van het Huis van Afgevaardigden Marjorie Taylor Greene. Hij noemde haar een “kankergezwel” voor de Republikeinse Partij.

Greene, congreslid namens de staat Florida, is een fanatiek aanhanger van oud-president Donald Trump. Ze houdt vol dat hij de verkiezingen heeft gewonnen, en diende op de eerste dag dat Joe Biden president werd een impeachmentartikel tegen hem in. Ook gaf ze likes bij posts op sociale media waarin werd opgeroepen om Nancy Pelosi, de Democratische leider van het Huis, te vermoorden. Ze schroomt zich daarnaast niet om allerlei bizarre samenzweringstheorieën te verspreiden.

De 46-jarige politica beweert ze dat er bij de aanslagen van 11 september 2001 geen vliegtuig in het Pentagon is gevlogen. Daarnaast denkt ze dat het bloedbad in 2018 met zeventien doden op een school in Florida in scène is gezet om het recht op wapenbezit in te perken. Ze claimt dat Bill en Hillary Clinton verantwoordelijk zijn voor de dood van de zoon van oud-president John F. Kennedy die om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk.

Ze beschuldigde de Joodse miljardair George Soros, die als kind de Holocaust overleefde, van collaboratie met de nazi’s. Ook zei ze dat zwarte mensen “slaven van de Democraten zijn”, dat een dodelijke aanslag op een antiracistische demonstratie in de stad Charlottesville in scène was gezet en dat blanke mannen de meest onderdrukte groep in de Verenigde Staten zijn.

Ze is ook openlijk aanhanger van de ultrarechtse QAnon-beweging, die denkt dat leden van de Amerikaanse elite en Democraten pedofiele satanisten zijn.

“Iemand die dit soort uitspraken doet, leeft niet in de realiteit”, zei McConnell tegen politiek magazine The Hill.

Democraten willen haar buiten

De Democraten willen Greene, onder meer vanwege haar steun voor de bestorming van het Congres, uit alle commissies van het Huis zetten, als de leiding van de Republikeinen dat niet doet. Ze hebben daartoe een motie ingediend.

Greene lijkt niet van plan om in te binden: “De echte kanker voor de Republikeinse Partij zijn zwakke Republikeinen die alleen weten hoe ze gracieus moeten verliezen. Dit is waarom we ons land aan het verliezen zijn”, postte ze op Twitter. Greene beweert dat ze steun geniet van Trump, en zei dat ze hem zaterdag telefonisch heeft gesproken. Ze verzekerde dat ze zich “nooit zal verontschuldigen” voor haar opmerkingen en acties.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Amerikaanse grondwet maakt het mogelijk dat een lid van het Huis van Afgevaardigden door collega’s uit het Congres wordt gezet. Daar is dan wel een tweederdemeerderheid voor nodig. Dat een Congreslid uit het ambt wordt gezet, is in totaal maar vijf keer voorgekomen. De twee recentste gevallen waren in 1980 en 2002 en hadden te maken met veroordelingen voor corruptie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten