Na ‘Black’ verfilmen Adil & Bilall opnieuw boek van Dirk Bracke

Na buigen Adil & Bilall zich over . 

Na buigen Adil & Bilall zich over . ©  DBA

Patser en Bad boys for life, zeer zeker. Maar het was Black, de verfilming van het jeugdboek van succesvol auteur Dirk Bracke, die Adil El Arbi en Bilall Fallah op de kaart zette als regisseurs. Nu gaat het regisseursduo opnieuw een boek van hem verfilmen: Straks doet het geen pijn meer, één van de lievelingsboeken van El Arbi.

Wout Desmytere

Vijftien was Adil El Arbi toen hij een brief schreef aan Dirk Bracke. Een brief waarin hij hem zijn filmdromen toevertrouwde. En waarin hij schreef dat hij hoopte Straks doet het geen pijn meer ooit te kunnen verfilmen. Dat boek kwam uit in 2001 en was een succes bij zowel critici als publiek. Voor El Arbi was het één van de aangrijpendste boeken die hij als tiener in handen had gekregen.

Het boek draait rond Friedl, een meisje dat door haar vader seksueel misbruikt is. Controversiële thema’s, Bracke heeft ze nooit geschuwd. “Straks doet het geen pijn meer is van de ruim veertig boeken die ik schreef mijn persoonlijke favoriet “, zegt de auteur zelf. “Dat het in goede handen is van deze twee getalenteerde heren is een understatement.”

Bracke heeft de bewuste brief van El Arbi trouwens altijd bewaard. “Hij was als jonge knaap al zo innemend en ik heb hem in die tijd ook teruggeschreven. Uiteraard had ik toen nog geen idee dat net die jongen tien jaar later met zijn kompaan Bilall mijn boek Black zo knap zou verfilmen en daarna de wereld zou veroveren.”

Geluksbrenger

Ook El Arbi en Fallah zijn klaar voor een nieuw avontuur, al is het nog niet voor meteen.De opnames staan pas voor 2022 gepland. Eerst moet het scenario, dat wordt geschreven door El Arbi zelf en Bulle Decarpentries, compleet zijn. “Black lanceerde onze carrière in de Verenigde Staten met onder andere Bad boys for life. Onze samenwerking met Dirk is een echte geluksbrenger geweest. Maar dat is ook geen toeval. De verhalen van Dirk zijn universeel en emotioneel krachtig. Hij reikt ons met zijn boeken als regisseurs altijd een filmisch universum aan.”

LEES OOK: De best scorende film van het jaar komt van ‘onze jongens’: de zegetocht van Adil en Bilall

De film wordt geproduceerd door 10.80 Films (Dode hoek) in coproductie met A Team Productions (Patser, Torpedo), Los Morros en Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne.

LEES OOK