André Villas-Boas biedt ontslag aan, Marseille reageert furieus en zet hem op non-actief

En of er wat te noteren viel op de persbabbel van André Villas-Boas voor de competitiematch tegen Lens. Foto: AFP

André Villas-Boas en zijn club Olympique Marseille steven af op een stormachtig einde. De 43-jarige Portugese coach zei op de persbabbel voor de competitiematch tegen Lens doodleuk dat hij zijn ontslag heeft ingediend omdat tegen zijn wil Olivier Ntcham werd aangetrokken. De club noemt de persconferentie van Villas-Boas “onaanvaardbaar” en zet hem op non-actief terwijl het zich beraadt over sancties.

Je maakt het niet elke dag mee, een persbabbel daags voor een competitiewedstrijd waarin een coach verklaart dat hij zijn ontslag heeft aangeboden en terloops uithaalt naar de sportief directeur. André Villas-Boas deed het vanmiddag, daags na het afsluiten van de mercato, waarin zijn club zich alsnog versterkte met de Frans-Kameroense middenvelder Olivier Ntcham van Celtic Glasgow.

“Ik heb het ’s ochtends moeten vernemen in de media”, zei Villas-Boas,die sinds mei 2019 aan de slag is in Zuid-Frankrijk. “Het was uitgerekend een speler waartegen ik neen had gezegd en die niet op onze lijst stond. Hij is toch gekomen en ik was er niet van op de hoogte. Ik wil niets van OM, het is mij niet om geld te doen. Ik wil gewoonweg vertrekken omwille van onze verschillende sportieve visie. Daarom heb ik mijn ontslag aangeboden aan het clubbestuur”, aldus AVB, die aangaf dat hij “was geraakt in zijn professionalisme”, iets wat hij “niet kan accepteren”.

Disciplinaire sancties


Het contract van Villas-Boas bij L’OM loopt komende zomer sowieso af en hij had nog geen voorstel tot verlenging gekregen. Met voorzitter Jacques-Henri Eyraud en sportief directeur Pablo Longoria zat het al langer scheef, maar met de Amerikaanse clubeigenaar Frank McCourt behield de ex-coach van Chelsea en Tottenham wel een goed persoonlijk contact. Daarom leek Villas-Boas tijdens zijn persconferentie de deur op een kier te laten om nog (even) door te gaan.

“Ik ben een professional en zal alles doen om mijn contract te respecteren. Het bestuur heeft tijd gevraagd en ik wacht nu op meer info”, zei Villas-Boas. “Intussen ga ik door met de voorbereiding voor onze match tegen Lens. Ik blijf me inzetten tot de club me laat vertrekken.”

Maar enkele uren na de opmerkelijke persbabbel reageerde de club met een furieus communiqué waarin het liet weten dat Villas-Boas per direct op non-actief wordt gezet terwijl het zich beraadt over disciplinaire sancties in afwachting van een definitief ontslag.

“Deze voorlopige beslissing was onvermijdelijk na gedragingen die het instituut Olympique Marseille schaden, samen met de werknemers die de club dagelijks verdedigen. De woorden aan het adres van sportief directeur Pablo Longoria zijn onaanvaardbaar.”

L’OM voetbalt morgenavond om 21 uur in Lens, maar Villas-Boas zal niet meer op de bank zitten. Marseille staat in de Ligue 1 pas negende na drie nederlagen op rij en maakt een crisis door. Zaterdag drongen supporters het trainingscentrum van de club binnen als protest tegen het beleid. Villas-Boas liet weten dat zijn beslissing los staat van die gebeurtenis.

Door Michael Van Damme
AANGERADEN