Onderzoek naar verduistering van miljoenen door Congolese Senaatsvoorzitter

Alexis Thambwe  

Alexis Thambwe  ©  REUTERS

Bron: BELGA

Ook de laatste vertrouweling van de voormalige Congolese president Joseph Kabila die nog een politieke toppositie bekleedt, bevindt zich nu in nauwe schoentjes. Senaatsvoorzitter Alexis Thambwe kreeg dinsdag te maken met een dubbel offensief tegen zijn adres. Dat nieuws komt er amper enkele dagen nadat de Kabila-gezinde premier Sylvestre Ilunga het ontslag van zijn regering moest indienen bij president Felix Tshisekedi.

Het bureau van de Senaat kreeg maandag de vraag van de procureur bij het Hof van Cassatie om een onderzoek tegen Thambwe te openen. Concreet gaat het om de verduistering van 2 miljoen euro en 1 miljoen dollar. Dat geld zou hij op 6 januari thuis geleverd gekregen hebben. Thambwe zelf zegt niets verduisterd te hebben.

Nog op dinsdag dienden 64 van de 109 senatoren een motie van wantrouwen in tegen een deel van het bureau van de Senaat, en dus ook tegen voorzitter Thambwe.

De voorbije weken opende Tshisekedi de aanval op Kabila, met wie hij na de verkiezingen van eind 2018 nog een ongemakkelijke coalitie sloot. Tshisekedi werd dan wel president, maar moest gedogen dat Kabila in onder meer de Assemblée nationale en de Senaat aan de touwtjes bleef trekken en bovendien de premier leverde.

In december slaagde Tshisekedi er al in om de Kabila-gezinde voorzitter van de Assemblée, Jeannine Mabunda, weg te krijgen. Eind januari bleek dat de huidige president nu op een meerderheid kan rekenen van 391 op 500 leden van de Assemblée.

LEES OOK

Nu in het nieuws