PLOEGVOORSTELLING. Cofidis: Meer en meer de ploeg van Guillaume Martin

Guillaume Martin, speerpunt van Cofidis. 

Guillaume Martin, speerpunt van Cofidis. ©  AFP

Het nieuwe wielerseizoen is begonnen. Dagelijks nemen we twee wielerploegen onder de loep. Wie is versterkt? Wie verzwakt? Waar moet u straks op letten? In dit artikel: Wat mag u dit jaar verwachten van Cofidis?

Hugo Coorevits

In de WorldTour sinds: 2020 (eerder al van 2005 tot 2009). Hun 25ste seizoen in het profpeloton.

Wie is de beste transfer?

Jelle Wallays. De West-Vlaming moest weg bij Lotto-Soudal en ligt erop gebrand om in het voorjaar een en ander te bewijzen in de kasseiklassiekers. Bij Cofidis kan hij ook in een vrije rol deze wedstrijden aanvatten, terwijl hij vóór 2019 altijd in een dienende rol zat. Met ook nog Drücker (Bora-hansgrohe) en Tom Böhli (hardrijder) werd de kern voor de klassiekers wat versterkt. Anderzijds werd er aangekocht in functie van klimmer Guillaume Martin. Simon Geschke en Ruben Fernandez zijn dan weer mensen die Marin moeten kunnen bijstaan in de Tour.

Wie is het grootste verlies?

Dat moet dan Dimitri Claeys zijn die ondanks zijn zesde plaats in de Ronde van Vlaanderen niet kon blijven. Al moet gezegd worden dat ploegmanager Vasseur de voorbije twee jaar al evenveel keer zijn kern renners grondig dooreen heeft gehaald. Veel renners zonder punten werden gedumpt, waaronder Julien Vermote en Stéphane Rossetto.

Wat is de grootste sterkte van de ploeg?

Dat het is alsof Cofidis altijd in het peloton zal blijven bestaan. De voorbije 24 jaar werd er vooral aangemodderd, maar dat bekende niet dat het Noord-Franse kredietbedrijf daarom het engagement in het wielrennen in vraag stelde.

Elia Viviani (m.) gaf Cofidis nog geen waar voor hun geld. 

Elia Viviani (m.) gaf Cofidis nog geen waar voor hun geld. ©  BELGA

Waar liggen de pijnpunten?

De ploeg weet al een tijdje niet meer hoe je een koers wint. De laatste zege dateert van 21 februari 2020 toen Anthony Perez de eerste etappe won van de Tour des Alpes et du Var. Guillaume Martin pakte de bergtrui in de Vuelta en er was nog een zege in La Tropicale Amissa Bongo.

Hét probleem was en is dat Elia Viviani voor veel geld werd aangetrokken als topspurter, maar dat hij daar voor zijn eerste jaar bij Cofidis nul, komma nul teruggaf. En met een ablatie aan het hart, ineens uitgevoerd na de januaristage, ziet het er opnieuw niet zo rooskleurig uit.

Wat is het grootste doel?

Eindelijk nog eens een etappe winnen in de Tour. Het is geleden van de editie van 2008 toen Sylvain Chavanel won. Daarnaast hoopt de Franse ploeg Guillaume Martin, vorig jaar, elfde, in de top-10 van de eindstand te krijgen.

Cédric Vasseur is een ex-renner die geweldig opkijkt naar de manier waarop Patrick Lefevere een ploeg leidt. Hij wil ook die mentaliteit erin pompen, maar dat wordt een werk van heel lange adem.

Wat moet er beter t.o.v. 2020?

Zowat alles. In het coronaseizoen won het team van Cédric Vasseur slechts 2 wedstrijden terwijl dat cijfer in 2019 nog tien keer zo hoog won. Cofidis heeft ook maar 2 renners in de top 100 van de World Tour. Alleen het inderhaast samengestelde Qhubeka-Assos doet op dat vlak slechter.

Welke renner van de ploeg kan verrassen?

Jelle Wallays. Is een jongen die de afgelopen jaren zelden in een positie verzeilde om een koers te winnen, maar als dat het geval is, maakt hij ook gemakkelijk af. Piet Allegaert heeft ook nog het voordeel van de jeugd.

Dit zijn de ambities van ploegmanager Cédric Vasseur

“Guillaume Martin heeft de mogelijkheden om dicht tegen de top 5 de Tour te eindigen. Ik ben daarvan overtuigd, zeker na de editie van vorig jaar waarin hij voor het eerst met de groten mee reed voorin en zijn Vuelta. Ook Luik-Bastenaken-Luik ligt binnen zijn mogelijkheden. Om hem te helpen hebben we Ruben Fernandez en Simon Geschke ingekocht. En Drucker is ook handig voor de sprinttrein van Elia Viviani waarin ik, ondanks alles, blijf geloven.”

SELECTIE: Piet Allegaert (BEL, 26), Fernando Barcelo (SPA, 25), Natnael Berhane (ERI, 30), Tom Bohli (ZWI, 27), André Carvalho (POR, 28), Thomas Champion (FRA, 21), Simone Cosonni (ITA, 26), Jean-Pierre Drucker (LUX, 34), Nicolas Edet (FRA, 33), Ruben Fernandez (SPA, 29), Eddy Finé (FRA, 23), Simon Geschke (DUI, 34), Nathan Haas (AUS, 31), Jesús Herrada (SPA, 30), José Herrada (SPA, 35), Victor Lafay (FRA, 25), Christophe Laporte (FRA, 28), Guillaume Martin (FRA, 27), Emmanuel Morin (FRA, 25), Anthony Perez (FRA, 29), Pierre-Luc Périchon (FRA, 34), Rémy Rochas (FRA, 24), Fabio Sabatini (ITA, 35), Szymon Sajnok (POL, 23), Kenneth Vanbilsen (BEL, 30), Attilio Viviani (ITA, 24), Elia Viviani (ITA, 31), Jelle Wallays (BEL, 31)

LEES OOK

Nu in het nieuws