PS en MR dienen wetsvoorstel in om handelingen met link met nazisme strafbaar te stellen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

PS en MR dienen in de Kamer een wetsvoorstel in om alle handelingen die een link hebben met het nazisme strafbaar te stellen. Het gaat bijvoorbeeld om het brengen van nazigroeten, het zingen van naziliederen en het aanbrengen van swastika’s op openbare plaatsen.

Volgens PS-Kamerlid André Flahaut, een van de indieners van het wetsvoorstel, dekt de huidige antiracismewetgeving de lading niet, omdat ze “niet toelaat om gedragingen die expliciet refereren aan de ideologische fundamenten van het nazisme te vervolgen of te voorkomen”. “Al die daden, woorden en gedragingen moeten vervolgd en bestraft worden”, zei hij in de Commissie Justitie van de Kamer.

De tekst die in de Kamer werd ingediend voorziet in boetes en gevangenisstraffen op daden die met nazisme te maken hebben. Daarnaast zou het ook mogelijk worden om een verbod op wapendracht op te leggen aan mensen die veroordeeld zijn voor dat soort misdrijven. Oppositiepartij cdH diende een gelijkaardig wetsvoorstel in. Dat is nu samengevoegd met de tekst van PS en MR.

AANGERADEN