Asielaanvragen blijven dalen in eerste maand van het jaar

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het aantal asielaanvragen is in januari gehalveerd tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opvallend is ook dat Syrië sinds lang niet meer in de top drie van de herkomstlanden staat. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, die woensdag een werkbezoek bracht aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS).

Het aantal asielaanvragen daalde van 2.739 in januari 2020 naar 1.363 vorige maand. Ook in vergelijking met december 2020 is er een duidelijke afname. Toen dienden nog 1.879 mensen een asielaanvraag in.

“Het aantal asielaanvragen is altijd moeilijk voorspelbaar, maar COVID-19 heeft ontegensprekelijk een impact op onze asielcijfers”, verklaart Mahdi.

Opvallend is dat Syrië voor het eerst sinds lang uit de top drie van de herkomstlanden tuimelt. De Afghanen blijven de grootste groep, met 283 ingediende verzoeken in januari 2021, al daalt ook hier het aantal aanvragen sterk. Daarna volgen Eritrea (124) en Palestina (121). De asielaanvragen van mensen uit Eritrea en Somalië blijven ondanks de coronacrisis stabiel in vergelijking met de voorbije maanden.

“De cijfers leren ons vooral opnieuw dat externe factoren ons beleid beïnvloeden. De zorgwekkende situatie in buurland (van Eritrea en Somalië, red.) Ethiopië en de brexit kunnen bepalende factoren zijn. We volgen de situatie in ieder geval op de voet op”, verzekert Mahdi.

Hij beloofde verder ook te investeren in het personeel van het CGVS.

AANGERADEN