Chadwick Boseman postuum genomineerd voor Golden Globes, voor het eerst drie vrouwelijke nominaties voor ‘beste regie’

Foto: AFP

Met de nodige vertraging heeft de organisatie achter de Golden Globes, traditioneel de eerste belangrijke film- en tv-prijzen van het jaar, haar genomineerden bekendgemaakt. Daarbij valt vooral de postume nominatie voor Chadwick Boseman op.

De Black panther-acteur overleed vorig jaar onverwacht na een stille strijd tegen kanker. Hij maakt kans op het beeldje voor beste acteur, dankzij zijn laatste rol in de film Ma Rainey’s black bottom. Nog opvallend: voor het eerst telt de categorie ‘beste regie’ drie vrouwelijke genomineerden. Dat zijn Emerald Fennell voor Promising young women, Regina King voor One night in Miami en Chloé Zhao voor Nomadland.

Grote favoriet is de Netflix-film Mank, over de scenarist die Citizen Kane van Orson Welles schreef. De prent van David Fincher met Gary Oldman in de hoofdrol kreeg zes nominaties. The trial of the Chicago 7, nog een film van Netflix, heeft er vijf. Dankzij series als The crown, The queen’s gambit en Ratched sleept de streaminggigant ook in de tv-categorieën veel nominaties in de wacht.

De Golden Globes vinden digitaal plaats op 28 februari. De prijzen gelden als waardemeter voor de Oscars, die eind april worden uitgereikt.

Door dvg
AANGERADEN