Europese buitenlandministers buigen zich over mogelijke sancties tegen Rusland na veroordeling Navalny

Bron © BELGA

Foto: AP

De Europese buitenlandministers buigen zich op hun eerstvolgende vergadering op 22 februari over mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland na de veroordeling van de oppositieleider Aleksej Navalny. Dat blijkt uit een verklaring die de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Josep Borrell in naam van de Europese Unie heeft uitgestuurd voor aanvang van zijn reis naar Moskou.

Volgens de verklaring is de veroordeling van Navalny “politiek gemotiveerd” en druist ze in tegen de internationale verplichtingen van Rusland. Borrell herhaalt de Europese eis voor de onmiddellijke vrijlating van Navalny en zijn protesterende aanhangers. “De Europese Unie komt op de komende Raad Buitenlandse Zaken terug op de zaak en bespreekt de implicaties en mogelijke verdere actie”, luidt het.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis zei woensdag dat hij een breed akkoord verwacht over de nood aan bijkomende sancties tegen het Rusland van president Vladimir Poetin. In Berlijn zei de Duitse regeringswoordvoerder dan weer dat sancties “niet uitgesloten” zijn. Van “sancties” of het meer diplomatieke “beperkende maatregelen” is in de verklaring van Borrell nog geen sprake.

LEES OOK. Meer dan 10.000 arrestaties in steunbetogingen voor Navalny sinds 23 januari

Navalny werd dinsdag veroordeeld tot twee jaar en acht maanden cel omdat hij de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling na een eerdere veroordeling zou hebben geschonden. De rechtbank in Moskou wreef Navalny onder meer aan dat hij zich niet regelmatig had aangeboden bij de autoriteiten. De oppositieleider was in januari naar Rusland teruggekeerd na een behandeling in Duitsland voor een bijna fatale vergiftiging met het zenuwgas novitsjok. Hij werd stante pede opgepakt.

De Europese Unie heeft de voorbije jaren al verschillende sancties tegen Rusland en Russische verantwoordelijken uitgevaardigd, onder meer omwille van de vergiftiging van Navalny. Na diens arrestatie weerklonk een nieuwe roep om sancties, maar de ministers van Buitenlandse Zaken besloten eerst om Borrell naar Moskou te sturen. De Spanjaard, die vrijdag in Moskou wordt verwacht, maakte eerder deze week bekend dat hij zal proberen om Navalny te ontmoeten.

De Russische buitenlandminister Sergej Lavrov zei woensdag dat de “hysterie” over de veroordeling van Navalny “overdreven” was en dat de westerse media eenzijdig berichten over de ontwikkelingen in Rusland. Lavrov stuurde alvast een video naar Brussel die een “objectief beeld” moet schetsen van het optreden van de Russische ordehandhavers tegen manifestanten en de reactie op straatprotesten in het westen, zo meldde hij.

AANGERADEN