Waterpeil onbevaarbare waterlopen zet daling in, pas zaterdagmiddag opnieuw gevaar

Bron © BELGA

Onder meer het Molenpad in Zwalm was woensdag een tijdlang gedeeltelijk overspoeld Foto: rr

Hoewel waterlopen die traag reageren pas vandaag/donderdag hun maximum bereiken, heeft het waterpeil van de meeste waterlopen intussen de daling ingezet. De situatie is onder controle, dat meldt de site waterinfo.be van de Vlaamse overheid.

Talrijke waterlopen zijn de afgelopen dagen buiten hun oevers getreden en hebben weilanden, akkers en natuurgebieden onder water gezet. Tientallen wachtbekkens houden het overtollige water op om te voorkomen dat woningen onder water komen.

Op de snel reagerende waterlopen zijn de peilen al beginnen dalen, terwijl ze op trager reagerende waterlopen pas vandaag/donderdag hun maximum bereiken. Zo heeft het peil van de Durme in Lokeren momenteel als enige de alarmdrempel bereikt. Het niveau daalt echter opnieuw, en er worden geen problemen verwacht, luidt het bij Waterinfo.

Tot zaterdagmiddag blijft het grotendeels droog, enkel aan de kust kunnen deze namiddag wat buien vallen. Daardoor krijgen de peilen van onbevaarbare waterlopen de tijd om naar een normaal niveau terug te keren vanaf de neerslag van woensdag is afgevoerd.

Vanaf zaterdagmiddag wordt het echter opnieuw regenachtig. Tot zondagavond kan er weer aanzienlijk veel neerslag vallen, en dat kan tot niet-kritieke overstromingen leiden, maar de situatie is nog vrij onzeker. Voorlopig worden er in ieder geval geen kritieke overstromingen van onbevaarbare waterlopen voorspeld.

AANGERADEN