Zoveel dagcrème moet je echt smeren

Foto: Shutterstock

Niet te zuinig, maar ook zeker niet te rijkelijk: de ideale hoeveelheid hydraterende dagcrème om te smeren ligt ergens in het midden. Om je een beter idee te geven hoe dat eruitziet, heeft de Britse dermatoloog Kemi Fabusiwa een foto op Instagram gedeeld van verschillende verzorgingsproducten op haar handrug. “Het hangt natuurlijk ook af van je huid zelf”, nuanceert de Belgische huidspecialist Thomas Maselis.

De hoeveelheid gezichtsreinigende zeep op Fabusiwa’s hand is het grootst. “Omdat je goed moet reinigen, eventueel zelfs twee keer, zodat je poriën goed proper zijn”, schrijft ze in het bijschrift van de foto. Volgens dermatoloog Thomas Maselis is reinigen met zeep niet altijd aan de orde. “Je gezicht wassen met een zeepproduct doe je het best als je allerlei vette restjes van make-up moet verwijderen. Als je geen make-up draagt, volstaat het in principe om je huid gewoon te wassen met klaar water. Onze huid, rijk aan smeer en schilfers, kan zichzelf al goed verzorgen”, zegt hij. De expert drukt wel op het belang van een goede hydratatie voor een gezond velletje .

Een blik op de foto van de Britse toont dat je niet veel hydraterende crème nodig hebt - een klein cirkeltje, ongeveer de grootte van een muntstuk van vijftig cent, moet volstaan. Al raadt ze in de wintermaanden wel aan om iets rijkelijker te smeren. “Bij vochtinbrengende crème is de regel dat je een dun laagje moet kunnen smeren op je volledige gelaat”, vertelt Maselis. “Je kennis van je huidtype en je eigen gevoel is hierbij een goede leidraad. Voelt je gezicht nog trekkerig, dan heeft de huid iets meer nodig. Het geeft geen zin om een extra dikke laag aan te brengen. Eens de huid is gehydrateerd, is het goed. Alles wat je meer aanbrengt, zal je huid niet meer absorberen en speel je kwijt.”

Maselis heeft nog een richtlijn als je vaak twijfelt over de hoeveelheden die bij je passen. “De oppervlakte van je handpalm beslaat ongeveer één procent van totale lichaamsoppervlakte. Het gezicht neemt gemiddeld zo’n drie procent in. Voor wie kaal is, gaat het om vijf procent. Voor één procent van de huid, heb je doorgaans één sliert product nodig dat begint aan de vingertop en stopt bij het eerste kootje. Een klein rekensommetje leert dat drie vingertopjes product voldoende zijn om je gezicht te hydrateren.” Over oogcrème en serum is zijn advies: zuinig zijn. Zo volstaat het om een fijn streepje crème op de onderste oogleden te deppen en eventueel een paar druppels serum om uit te smeren.

Voor wie zonnecrème goed gebruikt, heeft hij ook een tip. “Om optimaal beschermd te zijn met de beloofde factor op de fles zou je het equivalent van twee golfballen moeten uitsmeren over je hele lichaam. Dat komt overeen met zo’n twee milligram product per vierkante centimeter van de huid. In de praktijk gebeurt dat niet - de meeste mensen gebruiken maar een derde van die hoeveelheid. Ze zijn beschermd tegen de zon, maar in mindere mate dan de beschermingsfactor die op de verpakking staat.”

LEES OOK. Waarom je je huid elke dag tegen de zon zou moeten beschermen, dus ook in de winter
Reclame:
De beste ICI PARIS XL kortingen voor u verzameld >>Door vwh
AANGERADEN