Bitcoins in beslag genomen, maar veroordeelde fraudeur zwijgt als vermoord: zonder paswoord geen 50 miljoen euro voor Duits gerecht

Bron © BELGA

Foto: EPA-EFE

De Duitse justitie staat voor een probleem: het veroordeelde in 2014 een computeroplichter, en nam daarbij bitcoins ter waarde van meer dan 50 miljoen euro in beslag. Alleen kan ze die niet te gelde maken. De oplichter houdt namelijk de lippen stijf op elkaar over het wachtwoord. Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie in Kempten in Beieren donderdag bevestigd.

De fraudeur creëerde op de computers van andere mensen op illegale wijze 1.8000 bitcoins. Daarvan kon de Duitse justitie er tot op heden slechts 86 van verkopen. Dat leverde de staatskas meer dan 500.000 euro op. De overige 1.714 bitcoins zijn ook in het bezit van het openbaar ministerie, maar zijn nog versleuteld.

De computerfraudeur heeft zijn gevangenisstraf ondertussen helemaal uitgezeten, aldus het openbaar ministerie. Zijn bitcoins kan hij echter niet terugkrijgen, want die werden door experts afgesloten tegen een toegang van buitenaf.

Door jvh
AANGERADEN