Zacht met kans op regen

Bron © BELGA

Het wordt vrijdag zacht, met maxima die nog boven 10 graden uitkomen, met vooral in het zuidoosten kans op een lokale bui. Ook het weekend belooft neerslag, die tegen zondag een winters karakter zou kunnen krijgen. Dat meldt het KMI.

Vrijdag is het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt. In het begin van de ochtend is wat lichte regen of buitjes mogelijk langs de grens met Nederland en in het zuidoosten, maar elders blijft het meestal droog. In de namiddag is er nog kans op wat lichte regen in het zuidoosten van het land, terwijl elders een lokale bui niet uitgesloten is. De maxima schommelen tussen 6 graden in de Ardennen en 10 of 11 graden in het centrum van het land. De zwakke tot matige zuidenwind ruimt naar het zuidwesten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag komen er meer wolken vanuit het zuidoosten met geleidelijk regen ten zuiden van Samber en Maas. Elders is het nog meestal droog. Er is kans op nevel en mistbanken. De minima liggen tussen 2 en 6 graden bij een zwakke en veranderlijke wind.

Zaterdag schuift een nieuwe neerslagzone het land binnen van uit Frankrijk. In de meeste streken valt er regen. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag kan de neerslag winters worden in het noorden van het land, als deze in contact komt met de koudere lucht van over Nederland. De maxima schommelen tussen 4 en 8 graden.

Zondag blijft de storing over onze steken slepen. Volgens de laatste kaarten valt er smeltende sneeuw of sneeuw in het noorden en het westen maar nog steeds regen ten zuiden van Samber en Maas waar de zachte lucht nog tijdelijk blijft hangen. In het centrale deel van het land valt mogelijk aanvriezende regen. De maxima worden ‘s ochtends bereikt, nadien zal de temperatuur dalen. De waarden schommelen tussen 0 of -1 graad in het noorden en +5 graden in het zuiden.

Ook begin volgende week zou de kou nog blijven hangen, met maxima rond het vriespunt en mogelijk nog wat sneeuw of smeltende sneeuw.

AANGERADEN