Duitsland tevreden dat Amerikaanse troepen dan toch niet verhuizen

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Duitse regering heeft vrijdag de beslissing verwelkomd van de nieuwe Amerikaanse regering om de troepen die in Duitsland gestationeerd zijn dan toch niet over te plaatsen. “We zijn altijd van mening geweest dat de stationering van Amerikaanse troepen hier in Duitsland de Europese en trans-Atlantische veiligheid dient, en daarmee in onze beide belangen is”, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert vrijdag.

De al decennia durende samenwerking met de Amerikaanse strijdkrachten “is een deel van de trans-Atlantische vriendschap”.Donderdag kondigde Amerikaans president Joe Biden al aan dat de plannen die onder zijn voorganger Donald Trump werden uitgewerkt in de koelkast gaan. Trump wilde goed 12.000 Amerikaanse soldaten terugtrekken. Het commandocentrum in Stuttgart zou naar ons land verhuizen. Een deel van de soldaten zou naar Polen, de Baltische staten en Italië gaan.

Trump haalde de te lage defensie-uitgaven van Berlijn aan om ruim een derde van de goed 36.000 Amerikaanse troepen uit Duitsland weg te halen.

De plannen van Trump werden in de Verenigde Staten ook al niet op applaus onthaald.

AANGERADEN