Marc Van Ranst teleurgesteld dat terugkerende reizigers pas vanaf april vlot beboet worden

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

Viroloog Marc Van Ranst is teleurgesteld dat het nog duurt tot april voor de politie rechtstreeks de informatie krijgt van de reizigers die de verplichte test aan hun laars lappen. Zolang er niet streng wordt opgetreden, is het dweilen met de kraan open, zei hij op VTM NIEUWS na afloop van het Overlegcomité.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zei vrijdag dat ten laatste tegen april de politie rechtstreeks de informatie zal krijgen van wie zich niet liet testen. Dat moet ervoor zorgen dat ze vlotter kunnen optreden en boetes kunnen opleggen.

Van Ranst vindt april laat. “Het gaat om twee databanken vergelijken, die van de PLF’s die werden ingevuld en die van de mensen die getest werden. Als ik dat hier aan een student vraag dan kan die dat op een paar uur”, zegt hij. De viroloog geeft toe dat hij de zaken waarschijnlijk overdreven simpel voorstelt, “maar het lijkt me niet zo moeilijk als een man naar de maan sturen”.

De viroloog was eerder al kritisch over de mensen die zich niet laten testen nadat ze zijn teruggekeerd uit een rode zone. “Het is dweilen met de kraan open. We moeten de import van het virus vanuit het buitenland zo goed mogelijk stoppen”, zegt hij. “Heel veel mensen gaan niet op vakantie. Wie toch gaat moet zich laten testen, als men dat niet doet is dat niet serieus tegenover de mensen die thuis blijven.”

Over de heropening van de kappers en andere contactberoepen zei Van Ranst dat de virologen die liever niet had gezien, maar dat er een virologische en een sociale realiteit is. “Sommige beroepen worden na een aantal maanden wel essentieel”, klonk het.

AANGERADEN