De Croo: enkel versoepelen als het veilig is, maar we moeten ook kunnen volhouden

Bron © BELGA

Foto: AP

We hebben heel goed gekeken met de sector hoe versoepelingen veilig georganiseerd kunnen worden. Dat heeft premier Alexander De Croo vrijdag gezegd in de studio van VTM NIEUWS. “Het worden nog lange, moeilijke maanden, we moeten daar doorheen en mensen voelen zich beter als ze verzorgd zijn en daar kunnen de kappers en schoonheidsspecialisten mee helpen. Als het veilig kan, zie ik niet in waarom we dit nu nog zouden moeten tegenhouden.”

De Croo geeft aan dat de coronasituatie in ons land sinds december stabiel is en dat we het beter doen dan andere landen. “Dat is omdat de regels die we hebben werken, maar ook omdat de mensen de regels naleven”, zegt hij. Nochtans ligt het aantal nieuwe besmettingen vandaag hoger dan op het moment van het vorige Overlegcomité in december, toen geen versoepelingen mogelijk waren. Ondertussen testen we wel meer, is de situatie in de ziekenhuizen verbeterd, en is de vaccinatiecampagne van start gegaan, zegt De Croo.

Volgens de premier heeft het Overlegcomité wel degelijk geluisterd naar de bezorgdheden van de medische experts, door niet alle contactberoepen op hetzelfde moment te openen en door zeer strenge maatregelen op te leggen. “We doen het voorzichtiger dan wat zij gezegd hebben dat we niet mochten doen”, zegt hij. De premier benadrukt ook dat er een virologisch aspect is, maar dat we ook moeten kunnen leven.

Op de vraag of de regeringen de niet vergeten zijn om naar het mentale aspect te kijken, antwoordde De Croo dat hij graag meer sociale contacten zou willen toelaten. “De landen die een derde piek gehad hebben, zoals Ierland en Portugal, hebben versoepelingen toegelaten met Kerst en Nieuwjaar”, zegt hij. “Ik zou zeer graag meer contacten toelaten, maar dat is het beste recept om in een situatie te komen die niet onder controle is.”

De Croo benadrukt ook dat de regering een routeplan gevraagd heeft aan de experts, dat tegen het volgende Overlegcomité klaar moet zijn. De vraag is welke data men zal gebruiken voor dat plan, aangezien er onzekerheid is over de pandemie en over de leveringen van de vaccins. “In zoveel onzekerheid zou ik graag meer perspectief willen geven, maar ik denk dat ik daarmee niemand een dienst bewijs”, aldus De Croo over bijvoorbeeld de horeca, de cultuursector en de evenementensector. De Croo benadrukt dat het voor die sectoren, die al zo lang in een winterslaap zitten, belangrijk is dat er een heropeningsplan komt.

MEER OVER HET CORONAVIRUS