54ste Super Bowl heeft droomaffiche: ‘Tom Terrific’ versus ‘De man van een half miljard’

Alles wat u moet weten over de Super Bowl: duel tussen twee supersterren, olympische snelheid en stille piratenkanonnen

© AP

Zondagnacht vindt in Tampa Bay (Florida) de hoogmis van het American football plaats. De Kansas City Chiefs kunnen een tweede Super Bowl op rij winnen, maar daarvoor moeten ze voorbij de Tampa Bay Buccaneers. Een duel tussen supersterren Patrick Mahomes en Tom Brady, maar om nog veel andere redenen aantrekkelijk om een nachtje voor op te blijven.

Laurens Van Heuverswijn

Als de National Football League (NFL) zelf een affiche had mogen opstellen voor de Super Bowl, dan had het wellicht deze geweest. Patrick Mahomes versus Tom Brady tegen elkaar is alsof Lionel Messi en Diego Maradona elkaar bekampen in de finale van de Champions League. Een generatieclash ook, want Mahomes is liefst achttien jaar jonger dan Brady (43). Toen Mahomes zes jaar was, stond Brady al te zwaaien met de allerhoogste trofee in de Amerikaanse sportwereld.

GOAT VERSUS BABY GOAT

Brady is een fenomeen, in één Amerikaanse adem genoemd met grootheden als Mohammed Ali, Michael Jordan en Pélé. Eén statistiek bewijst het waanzinnige palmares van ‘Tom Terrific’. De quarterback heeft als speler meer deelnames aan de Super Bowl (10) dan 31 van de 32 teams in de competitie. Het enige team dat meer deelnames telt zijn de New England Patriots, waar Brady van 2021 tot 2020 bij speelde en met wie hij negen keer naar de Super Bowl mocht. Met andere woorden: zonder hem komen ze niet tot aan zijn enkels. Tom Brady is in zijn eentje straffer dan de 101-jarige geschiedenis van 32 teams samen. Slik.

LEES OOK. Zes dingen die u moet weten over Tom Brady (43), de GOAT van de NFL die zijn tiende Super Bowl speelt (+)

Tegenover hem staat een ander fenomeen. 25 jaar jong en in drie jaar als starter goed voor een Most Valuable Player én twee Super Bowl-deelnames. Kansas City Chiefs beloonde de superster in het afgelopen tussenseizoen met een duizelingwekkend tienjarig contract met een totale waarde van 445 miljoen dollar. Contracten in de NFL worden nooit gans uitbetaald omdat ze op basis van premies werken, maar 116 miljoen dollar is alvast gegarandeerd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

OLYMPISCHE SNELHEID EN KRACHTIGE EFFICIËNTIE

Naast de twee quarterbacks, de spelverdelers als de aanval op het veld staat, zijn er ook enkele andere figuren die in het oog springen. Tyreek Hill en Travis Kelce bij de Chiefs zijn het summum van de ongekende weelde die Mahomes rond zich verzamelde.

Hill, een receiver en dus iemand die de ballen vangt, liep als negentienjarige snotneus een persoonlijk record van 10,19’ op de 100m en 20,14’ op de 200m. Die tijden hadden hem dat jaar op de Olympische Spelen de zesde plaats opgeleverd in de finale!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kelce is een tight end, een speler met een dubbele rol tussen blokken en ballen vangen. Hij is groot, sterk, maar ook bijzonder slim en efficiënt in het vinden van ruimtes tussen verdedigers. Die verdedigers moeten altijd kiezen: de grote sterke Kelce met twee verdedigen of hetzelfde doen met Hill. Kiezen moeten ze sowieso doen, maar het is als kiezen tussen de pest en de cholera.

ONPRETTIG GESTOORD EN DEFENSIEVE BRANIE

Bij de Buccaneers zijn er ook enkele leuke wapens te bewonderen. Rob Gronkowski kwam terug uit pensioen om met zijn maatje Brady te spelen, Mike Evans en Chris Godwin horen tot de top van de receivers in de NFL. De offensive line, de grote bergen van mensen die de quarterback beschermen, is van een hoge kwaliteit.

Maar één man springt eruit door zijn opmerkelijke verhaal: Antonio Brown. Eén van de beste receivers jarenlang bij de Pittsburgh Steelers, waarmee hij de Super Bowl haalde. Maar ook weggejaagd na een korte periode bij de Las Vegas Raiders omdat hij onder meer ‘frostbite’ aan zijn voeten had na een te lange beurt in cryotherapie, aankwam op trainingskamp in een luchtballon, de telefoon van zijn coach aftapte en uiteindelijk beschuldigd werd van seksueel misbruik door zijn persoonlijke assistente. Hij werd acht wedstrijden geschorst door de NFL, maar door een goede relatie met Brady -hij speelde welgeteld één wedstrijd met de Patriots alvorens de beschuldigingen naar boven kwamen- en flinke therapie door psychologen geraakte hij tot bij de Bucs. En nu tot in de Super Bowl.

LEES OOK. Zo gek was zelfs de soap rond Neymar niet: Football-vedette krijgt beoogde transfer door zichzelf onmogelijk te maken bij nieuwe club

Gelukkig zijn niet alle Bucs zo mentaal labiel als Brown. Wie zondag naar Hill en Kelce kijkt, houdt best ook Lavonte David en Devin White in de gaten. De twee linebackers, vergelijkbaar met de tweede linie van de verdediging, zullen vooral Kelce proberen afstoppen. Slagen zij in hun taak, dan gaan de tv-kijkers véél Hill zien zondagnacht.

COVID EN KANONNEN

De NFL ging dit seizoen meestal door zonder fans in de tribunes, met enkele uitzonderingen zoals in de halve finales richting deze Super Bowl. Spelers werden dagelijks getest, en enkele weken leek het alsof het seizoen in chaos zou eindigen wegens te veel positieve tests en verschuivingen in de kalender. Toch geraakte het seizoen uiteindelijk veilig tot in Tampa Bay, de thuishaven dus voor de Buccaneers. Een unicum: nooit eerder speelde een team in zijn eigen thuis de Super Bowl. Die vindt plaats in het Raymond James Stadium, bekend om het gigantische piratenschip dat dienst doet als tribune én aanmoediging voor de spelers. Al zullen de kanonnen van het schip, die normaal gezien luiden bij sommige spelsituaties, nu verplicht stil blijven om het thuisvoordeel niet te groot te maken.

In de tribunes zullen uiteindelijk 25.000 fans zitten. Schandalig veel, al zijn 7.500 daarvan wel gevaccineerde zorgverleners uit het hele land. Tussen de fans zullen 30.000 kartonnen borden met ‘valse’ fans geplaatst worden.

VERPLICHTE KOST

De echte fan van American football staat nu allicht te juichen omdat deze gids opende met het spelletje en de Europese media een keertje de Halftime Show als een bijzaak beschouwt. Wel, hier komt het obligate verhaaltje over dat halfuur tussen de twee speelhelften. De Amerikaanse rapper The Weeknd zal in zijn eentje de show stelen, en zelf legde hij daar liefst zeven miljoen dollar voor op tafel. Een spotje van dertig seconden tussen spelsituaties door kost gemiddeld 5,6 miljoen dollar. Niet eens zo slecht besteed als je weet dat er in de VS alleen al meer dan honderd miljoen kijkers voor de tv zitten.

TECHNISCHE FICHE

Wie zondagnacht naar de Super Bowl wil kijken, stemt best af op Eleven Sports vanaf middernacht. Na een voorbeschouwing van een halfuurtje begint om halfeen de wedstrijd. Afhankelijk van het spelverloop is de wedstrijd tussen 3u en 4u afgelopen.

Meer geïnteresseerd in American football? Volg dan zeker de American Football Community Belgium op sociale media voor de laatste nieuwtjes in het Nederlands.

Lees ook

Nu in het nieuws