Erdogan opent twee nieuwe faculteiten, tegenstanders spreken van “Trojaans paard”

Bron © BELGA

Foto: via REUTERS

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft met een presidentieel decreet twee nieuwe faculteiten in het leven geroepen aan de universiteit in Istanboel die de afgelopen weken het middelpunt is van protesten. Die braken uit toen Erdogan er een partijgenoot als rector heeft benoemd, wat volgens studenten en medewerkers in strijd is met de academische vrijheid. De nieuwe faculteiten zijn volgens critici door Erdogan bedoeld om zijn greep op de Bogazici Universiteit verder te verstevigen.

De beslissing om een nieuwe rechtenfaculteit en een communicatiefaculteit te stichten kwam onverwacht. Critici stellen dat de faculteiten in het leven zijn geroepen om steun te bieden aan de nieuwe rector Melih Bulu, een partijgenoot van Erdogan. De decanen van de nieuwe faculteiten zouden net als Bulu op politieke basis worden benoemd.

De nieuwe rector staat nu nog alleen. De meeste academici aan de Bogazici Universiteit eisen zijn vertrek. De nieuwe faculteiten zullen dienen als een “Trojaans paard”, schrijft hoogleraar in de rechten Yaman Akdeniz op Twitter. De woordvoerder van president Erdogan houdt het erop dat de nieuwe faculteiten de “kwaliteit” van de universiteit moeten verbeteren.

LEES OOK. Arrestaties bij studentenprotesten in Istanbul

Meer bevoegdheden

Sinds Erdogan in 2018 de laatste verkiezingen won heeft hij als president meer bevoegdheden, waaronder het benoemen van de rectors en het creëren van nieuwe faculteiten aan staatsuniversiteiten. Daarbij is Erdogan niet verplicht om de universiteiten te raadplegen.

Studenten en academici protesteren sinds Bulu’s benoeming in januari, ondanks hardhandig optreden door de politie en tientallen arrestaties. Erdogan heeft de betogers “terroristen” genoemd en heeft gezworen verdere protesten de kop in te drukken.

AANGERADEN