Laurens Sweeck eert overleden schoonvader met zege in chaotische cross in Middelkerke, Toon Aerts wint Superprestige

 ©  BELGA

Pauwels Sauzen-Bingoal heeft de slotmanche van de Superprestige in Middelkerke gedomineerd. De wedstrijd werd voor het tweede jaar op rij gewonnen door Laurens Sweeck, die eerder deze week zijn schoonvader plots verloor. Zijn teamgenoten Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt mochten mee op het podium. De eindzege in de Superprestige ging wel naar Toon Aerts, die een mindere dag kende en nog in de problemen kwam door het ploegenspel van Pauwels Sauzen-Bingoal.

Sam Varewyck

LEES OOK.Denise Betsema wint slotmanche Superprestige in Middelkerke, maar Lucinda Brand pakt eindzege

Vooraf was er maar één logische topfavoriet om de eindzege in de Superprestige te pakken. Toon Aerts, die vorige week nog derde werd op het WK in Oostende en daarna in tranen uitbarstte, mocht nu enkele kilometers verderop proberen om voor het eerst in zijn profcarrière de Superprestige te winnen.

De Rijkevorselnaar leidde vooraf het klassement met 89 punten. Achter hem volgde een trio van Pauwels Sauzen-Bingoal met Eli Iserbyt (84 punten), Michael Vanthourenhout (80 punten) en de winnaar van vorig jaar, Laurens Sweeck (78 punten). Ook Lars van der Haar, ploegmaat van Aerts, had 78 punten en maakte mathematisch nog kans op de eindwinst. Voor Aerts was de opdracht simpel: als hij in de top vijf finishte, was de Superprestige binnen.

Trio op kop

De mannen van Jurgen Mettepenningen wilden dat echter niet zomaar laten gebeuren. Laurens Sweeck dook als eerste het veld in en rukte zich samen met Iserbyt en Vanthourenhout al snel los van de rest van het pak. Het trio van Pauwels Sauzen-Bingoal dwong Toon Aerts zo meteen in het defensief. Na de openingsronde volgde de klassementsleider al op 12 seconden van de drie leiders.

Het ging daarna van kwaad naar erger voor de bronzen man van het WK. Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout bouwden hun voorsprong steeds verder uit. Aerts verloor in de achtervolging kostbare tijd door met het stuur aan een nadarhek te blijven haperen. Zo kreeg hij gezelschap van een groepje met Quinten Hermans, Corné van Kessel, Lars van der Haar en Kevin Kuhn. En tot eenieders verbazing moest Aerts dat viertal kort daarna laten rijden.

Dat was goed nieuws voor Eli Iserbyt. De Europese kampioen had de leiding in het klassement verloren na zijn val (en bijhorende opgave) tijdens de vorige manche in Heusden-Zolder, maar rook nu plots nog een kans op eindwinst. Iserbyt bleek echter duidelijk de mindere van de drie voorin. Sweeck liet zijn twee kompanen ter plaatse en niet lang daarna liet ook Vanthourenhout Iserbyt achter. Vanthourenhout kwam in de vijfde van zeven rondes terug aansluiten bij teammaat Sweeck, maar viel kort daarna in een glibberige afdaling.

 ©  BELGA

Aerts keert terug

Terwijl de mannen van Pauwels Sauzen-Bingoal de podiumplekken onder elkaar verdeelden, was het ook uitkijken naar wat er achter hen gebeurde. Toon Aerts kwam in het tweede deel van de wedstrijd weer wat tot leven. Met nog twee rondes te gaan reed hij alweer rond op de zesde plek, met teamgenoot Lars van der Haar een twintigtal seconden voor hem. Iserbyt, die zijn twee teamgenoten steeds verder zag wegrijden, zag zo zijn kansen op de eindzege in de Superprestige stevig slinken.

In de zesde van zeven rondes kreeg Aerts zijn teamgenoot Van der Haar helemaal in het vizier. De orders van Sven Nys bij Baloise Trek Lions waren duidelijk. Lars van der Haar wachtte ostentatief op zijn ploegmakker, maar zelfs dan had Aerts moeite om de aansluiting te vinden met de kleine Nederlander. Ook voorin werd er bij Pauwels Sauzen-Bingoal nog duidelijk overlegd over de finishposities: moest er gewacht worden op Iserbyt of niet?

Uiteindelijk bleef een emotionele Laurens Sweeck alleen voorop rijden. De man uit Schriek won de wedstrijd voor het tweede jaar op rij en eerde zo zijn schoonvader, die eerder deze week plots overleed op 59-jarige leeftijd. Vanthourenhout en Iserbyt mochten mee op het podium. Corné van Kessel eindigde als vierde. Lars van der Haar ‘mocht’ uiteindelijk toch nog vijfde worden, een volledig leeggereden Toon Aerts eindigde 16 seconden achter hem als zesde. Daarmee is hij wel voor de eerste keer winnaar van de Superprestige.

 ©  BELGA

Voor Sweeck was het een emotionele zege, nadat eerder deze week zijn schoonvader overleed. “Ik heb er geen woorden voor”, reageerde de 27-jarige Vlaams-Brabander. “Dit is mijn meest emotionele overwinning ooit. Het ging heel makkelijk vandaag. Ik hoefde niet veel moeite te doen, ik heb eigenlijk niet eens het gevoel dat ik heb afgezien.”

Sweeck was duidelijk de sterkste, maar lange tijd zag het er naar uit dat niet hij, maar Eli Iserbyt zou mogen winnen. Die kon immers de eindzege in de Superprestige nog afsnoepen van Toon Aerts, die een offday beleefde. Uiteindelijk bleek ook Iserbyt geen al te beste dag te hebben en raakte niemand echt wijs uit de ploegtactiek van Pauwels Sauzen - Bingoal. Dus won met Sweeck de sterkste man in koers. “We staken er met drie bovenuit”, vond hij. “En ik denk dat we dat klassement uiteindelijk niet meer konden winnen. Als het nodig was geweest om het klassement te winnen, zou het wel gelukt zijn.”

Eindstand Superprestige

1. Toon Aerts - 99 punten

2. Eli Iserbyt - 97

3. Michael Vanthourenhout - 94

4. Laurens Sweeck - 93

5. Lars van der Haar - 89

6. Corné van Kessel - 83

7. Daan Soete - 48

8. Quinten Hermans - 44

9. Ryan Kamp - 39

10. Felipe Orts - 35

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten