KMI waarschuwt voor sneeuwlaag (tot 10 centimeter) én extreme koude: “Maxima zelfs niet boven het vriespunt”

Themabeeld Foto: Shutterstock

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen de komende uren en dagen, met sneeuw die in Vlaanderen een laag van wel 10 centimeter kan vormen. Ook de temperaturen nemen een ferme dip, met maxima die in het begin van de week zelfs ónder het vriespunt zullen liggen. Er geldt dan ook code geel voor het hele land.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag komt er koude lucht vanuit Nederland. De neerslag gaat in een groot deel van het noorden van Vlaanderen geleidelijk over in sneeuw. Ook is er aanvriezende regen mogelijk, tijdens de overgang van regen naar sneeuw. Tegen het einde van de nacht of zondagochtend breidt de winterse neerslag zich geleidelijk uit naar het zuiden. Zondagavond of tijdens de nacht van zondag op maandag gaat het op de meeste plaatsen in het land sneeuwen, maar wordt de intensiteit lager.

LEES OOK. De echte winter komt eraan: morgen al sneeuwpret, tegen het einde van volgende week kunnen we schaatsen

Het KMI verwacht van zaterdag middernacht tot zondagavond sneeuwhoogtes dan ook van 5 tot 10 centimeter in de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg en dan vooral tegen de Nederlandse grens. Er kan daarbij 3 tot 5 centimeter vallen in 6 uur tijd. Het KMI waarschuwt ook voor de vorming van ijsplekken in de nacht van zondag op maandag.

Ook extreme koude

Zondag wordt het ook gevoelig kouder, met temperaturen die vanaf maandag en tot minstens woensdag op de meeste plaatsen ten noorden van Samber en Maas zelfs niet boven het vriespunt uit zullen komen: in alle Vlaamse provincies liggen de maxima maandag, dinsdag en woensdag rond of net onder -3 graden.

LEES OOK. Komende dagen code geel in ons land: “Alles wat uit de lucht valt, kan snel aanvriezen. Ook voor de strooidiensten wordt het moeilijk”

De minima dalen ‘s nachts tot -5 en -10 graden (of plaatselijk nog lager). In alle Vlaamse provincies (behalve Vlaams-Brabant) geldt vanaf maandag dan ook eveneens code geel voor koude. Het KMI roept dan ook om “maatregelen te treffen worden om mensen, dieren en planten te beschermen, zoals het afschermen van waterleidingen en waterkranen, het afdekken of binnenzetten van planten, enz.”

Of deze koudegolf langer zal aanhouden dan woensdag, is nog niet duidelijk. “De verdere evolutie van deze koudeperiode wordt onzekerder vanaf donderdag”, meldt het KMI.

KMI waarschuwt voor sneeuwlaag (tot 10 centimeter) én extreme koude: “Maxima zelfs niet boven het vriespunt”
De temperaturen nemen begin volgende week een ferme duik. Foto: KMI
KMI waarschuwt voor sneeuwlaag (tot 10 centimeter) én extreme koude: “Maxima zelfs niet boven het vriespunt”
Vanaf maandag geldt in vier Vlaamse provincies code geel voor extreme koude. Foto: KMI
Door jvh
AANGERADEN