Jan Jambon: “Geen ruimte meer voor extra steunmaatregelen”

Bron © Belga, eigen berichtgeving

Foto: BELGA

Er is geen budgettaire ruimte meer voor extra steunmaatregelen voor de horeca en andere sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zondag in ‘De zevende dag’ op Eén.

Aan de huidige steunmaatregelen zal niet getornd worden. Maar extra ondersteuning nu er voor de horeca-, cultuur- en evenementensector nog altijd geen zicht is op een heropening, komt er niet. Zo zei Jambon. “Zolang de horeca gesloten blijft, zullen er steunmaatregelen blijven, daar kan je niet op terugkomen. Maar ondertussen zitten we bijna aan een half miljard voor de horeca en bijna twee miljard voor het hele bedrijfsleven. Op lange termijn zullen we dat allemaal samen moeten terugbetalen.”

Massaal vaccineren vanaf 1 maart

Wanneer er voor de getroffen sectoren beterschap op komst is, kan Jambon niet zeggen. Maar hij gaat er nog steeds van uit dat de massale vaccinatie in Vlaanderen op 1 maart kan beginnen. “Als we dan vaccins in groten getale krijgen, dan kan het snel gaan. En zodra we alle 65-plussers hebben gevaccineerd en alle mensen met een chronische aandoening jonger dan 65, dan denk ik dat we toch moeten kunnen versoepelen.”

1 maart als datum voor versoepelingen, zoals her en der werdgeopperd, komt voor de Vlaams minister-president te snel. “Wat we wel gezegd hebben op het laatste Overlegcomité is om op de volgende vergadering de gefaseerde heropstart voor verschillende sectoren onder de loep nemen”, aldus Jambon. “Dat kan wel enig perspectief bieden. Maar zolang die cijfers op dit niveau dansen, is dat niet goed genoeg voor versoepelingen.”

“Verschil tussen kapper en pedicure krijg ik niet uitgelegd”

Jambon kwam ook nog terug op de beslissingen van het Overlegcomité afgelopen vrijdag. Hij heeft het naar eigen zeggen moeilijk met het onderscheid dat daar gemaakt werd tussen kappers - die open mogen op 13 februari - en andere niet-medische contactberoepen - die pas op 1 maart open mogen. “Als men mij vraagt ‘Waarom mogen de kappers wel open en de pedicure niet?’, dan krijg ik dat moeilijk uitgelegd”, aldus Jambon.

Door syd
MEER OVER HET CORONAVIRUS