Ethiopische regering en VN bereiken akkoord over humanitaire hulp in Tigray

 

 ©  AP

De Ethiopische regering en het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN hebben een akkoord bereikt om de humanitaire toegang tot de regio Tigray in het noorden van het land te verbeteren. Dat maakt WFP-directeur David Beasley bekend op Twitter.

jvhBron: BELGA

De Ethiopische regering en het WFP “zijn concrete stappen overeengekomen om de humanitaire toegang tot Tigray uit te breiden en het WFP zal zijn operaties opvoeren”, zei Beasley op Twitter na een bezoek aan de regionale hoofdstad Mekele. Volgens het Wereldvoedselprogramma hebben ongeveer drie miljoen mensen momenteel hulp nodig.

De Ethiopische minister van Vrede Muferihat Kamil liet op zijn beurt weten dat de regering “dringende verzoeken om verplaatsing van internationaal personeel naar en binnen Tigray” goedkeurde.

De aankondiging komt er nadat de VN-Veiligheidsraad woensdag in een vergadering achter gesloten deuren zei te hopen op meer humanitaire toegang tot de regio.

De VN en ngo’s hebben de situatie al vaker aangekaart, hoewel de regering al een aantal keer beloofde om hulpkonvooien toen te laten.

De regering minimaliseert het risico op hongersnood en beweert dat ze aan 1,8 miljoen mensen noodvoedselhulp heeft gegeven. Ook voor journalisten is de regio nauwelijks toegankelijk, waardoor ze die informatie niet kunnen verifiëren.

Het conflict tussen de Ethiopische regering en de bestuurders in de Tigray-regio flakkerde begin november op toen premier Abiy Ahmed een operatie afkondigde tegen het TPLF (Tigray Volksbevrijdingsfront), de lokale regeringspartij. Volgens Ahmed probeert die de federale regering te destabiliseren, onder meer met aanvallen op legerbasissen in Tigray. Het TPLF ontkent die beschuldigingen.

LEES OOK

Nu in het nieuws