Geëmotioneerde Laurens Sweeck scoort twee op twee en wint nu ook in besneeuwd Lille: “Dit verzacht de pijn”

 

 ©  BELGA

Laurens Sweeck heeft een sterk weekend op passende wijze afgesloten. De man uit Schriek won zaterdag al de slotmanche van de Superprestige in Middelkerke en bleek nu ook de beste tijdens de voorlaatste wedstrijd van de X²O Badkamers Trofee. Sweeck domineerde de Krawatencross in Lille en pakt zo een twee op twee. Een mentale opsteker na een emotionele week.

Sam Varewyck

Na het opmerkelijke schouwspel in Middelkerke zaterdag - Pauwels Sauzen-Bingoal palmde het volledige podium in, maar na afloop was er veel te doen rond de ploegtactiek - werd er zondag in Lille ‘gewoon’ opnieuw gecrost. In omstandigheden die de meeste deelnemers niet gewend zijn: ook in de Kempen had het afgelopen nacht immers gesneeuwd, waardoor het zand aan de Lilse Bergen voorzien was van een wit tapijtje.

De Krawatencross werd dit jaar wel zonder de beide grote tenoren van het veld gereden. Mathieu van der Poel won vier van de voorbije zes edities, de andere twee (waaronder het BK in 2016, nvdr.) waren een prooi voor thuisrijder Wout van Aert. Beide heren bereiden zich momenteel voor op het nakende wegseizoen en stuurden daarom hun kat. Tenzij Tom Meeusen voor een enorme verrassing zorgde - hij won in 2012 en was de enige ex-winnaar die aan de start verscheen in Lille - zou de Krawatencross dus een nieuwe naam op de erelijst krijgen.

Duel tussen nummers één en twee

Zoals wel vaker nam Quinten Hermans de beste start. Maar al snel werd het commando overgenomen door Eli Iserbyt en Toon Aerts, de nummers één en twee in de X²O Badkamers Trofee. Met een voorsprong van 2’46” in het klassement hoefde Iserbyt niet veel schrik te hebben, maar de Europese kampioen nam geen risico. Hij snoepte aan het einde van de eerste ronde de vijftien bonificatieseconden weg voor de neus van Aerts en liep zo vijf tellen uit in de stand.

 

 ©  BELGA

Na het tussensprintje van Iserbyt en Aerts viel het in de tweede ronde wat stil. Het signaal voor Laurens Sweeck om het gashendel open te draaien. Aerts stribbelde nog even tegen, maar zag de man uit Schriek al snel kleiner worden. Sweeck beschikte net zoals een dag eerder in Middelkerke over een paar sterke benen en was gaan vliegen.

Strijd om ereplaatsen

Achter de ontketende Sweeck klitte het samen. Aerts en Iserbyt kregen het gezelschap van Lars van der Haar, Corné van Kessel, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout, Felipe Orts en Daan Soete. Vooral Corné van Kessel, recent vader geworden, kende een sterke dag. De man van Tormans Cross toonde zich heel bedrijvig en ging in de voorlaatste ronde samen met Iserbyt op avontuur. Hermans en Vanthourenhout volgden op korte afstand, terwijl Aerts er net zoals in Middelkerke door zakte.

Laurens Sweeck trok zich intussen weinig aan van de strijd in de achtergrond. De Belgische kampioen van 2020 won voor het eerst in zijn profcarrière de Krawatencross en deed dat met een comfortabele voorsprong. Michael Vanthourenhout schudde nog een sterke slotronde uit de benen en werd net zoals in Middelkerke tweede, Corné van Kessel werd knap derde.

Eli Iserbyt kwam als vierde binnen, voor Quinten Hermans en Toon Aerts, en is zo weer wat steviger leider in de X²O Badkamers Trofee. De slotmanche van dat klassement staat volgende week op het programma: dan wordt er in Brussel gecrost, op de campussen van de VUB in Etterbeek.

Sweeck: “Dit verzacht de pijn”

Sweeck was zaterdag na zijn overwinning in de laatste Superprestige-manche in Middelkerke emotioneel omwille van het verlies van zijn schoonvader eerder deze week. “Ik ben vandaag wat minder emotioneel dan zaterdag”, sprak Laurens Sweeck zondag na afloop van de Krawatencross in Lille, die hij opnieuw winnend afsloot. “Ik ben heel trots dat ik het beste weekend ooit in mijn carrière rijd qua resultaten. Dat verzacht een beetje de pijn.”

 

 ©  BELGA

“Ik heb niet meteen een verklaring”, zei hij in het flashinterview. “Ik voelde me vorig weekend op het WK ook al goed, maar ik kwam er pas de laatste twee rondes door en dat viel niemand echt op. Ik denk gewoon dat ik nu dit weekend die lijn kan doortrekken. Het zijn echt wel zware dagen geweest, waarbij ik ook niet zo goed heb kunnen slapen. Ik hoop dat ik dit nu achter mij kan laten en dat ik volgend weekend weer honderd procent kan zijn en over dezelfde benen kan beschikken.”

“Ik had het gevoel dat ik de wedstrijd de hele tijd onder controle had”, eindigde hij. “Ik probeerde zo weinig mogelijk risico’s te nemen. Het was een rondje waar je constant aandachtig moest zijn. Het parcours veranderde een beetje, want er kwamen op sommige punten ijsplekken. Ik liep nooit echt veel uit omdat ik de risico’s schuwde, maar ik had de boel wel onder controle.”

Uitslag Krawatencross Lille:

1) Laurens Sweeck

2) Michael Vanthourenhout +9”

3) Corné van Kessel +14”

4) Eli Iserbyt +31”

5) Quinten Hermans +38”

6) Toon Aerts +42”

7) Felipe Orts Lloret +47”

8) Lars van der Haar +55”

9) Niels Vandeputte +1’03”

10) Daan Soete +1’07”

Tussenstand X²O Badkamers Trofee:

1) Eli Iserbyt

2) Toon Aerts +3’02”

3) Michael Vanthourenhout +3’11”

4) Lars van der Haar +5’26”

5) Laurens Sweeck +7’34”

6) Quinten Hermans +7’41”

7) Corné van Kessel +8’03”

8) Mathieu van der Poel +10’41”

9) Wout van Aert +11’08”

10) Ryan Kamp +16’50”

LEES OOK

Nu in het nieuws