Tim Wellens rijdt sterke slottijdrit en wint Ster van Bessèges, Filippo Ganna pakt voor tweede dag op rij de dagzege

Foto: BELGA

Tim Wellens is de eindwinnaar van de Ster van Bessèges. Onze landgenoot begon de slottijdrit als klassementsleider en gaf die voorsprong niet meer af. Hij eindigde de laatste chronoproef als vierde. Wereldkampioen tijdrijden en topfavoriet Filippo Ganna pakte net als zaterdag de dagzege.

LEES OOK. Tim Wellens zeer tevreden met zege vroeg in het seizoen: “Verjaardagscadeautje voor onze sponsor”

LEES OOK.Onze conclusies na Ster van Bessèges, de eerste Europese rittenkoers: hoopvolle signalen voor Belgisch openingsweekend

Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), die zaterdag ook al op indrukwekkende wijze de vierde etappe won, was zondag de logische topfavoriet. Op het parcours van 10,7 kilometer rond de stad Alès kon de wereldkampioen tijdrijden volop zijn duivels ontbinden, en ook de korte slotklim zou voor hem geen al te grote problemen mogen opleveren. Zo geschiedde ook: Ganna deed exact een kwartier over het korte traject. Niemand zou daarna nog onder die tijd duiken.

Tim Wellens moest als laatste vertrekken in Alès, maar had een comfortabele voorsprong van 44 seconden op eerste achtervolger Edward Theuns. De renner van Lotto-Soudal zag zijn leiderstrui geen moment in gevaar komen en liep zelfs nog uit op de concurrentie. Wellens sloot de tijdrit uiteindelijk af op een fraaie vierde plek, 29 seconden achter Ganna. Benjamin Thomas (Groupama-FDJ) werd tweede op 10 seconden, Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) was derde op 21 seconden.

Tim Wellens rijdt sterke slottijdrit en wint Ster van Bessèges, Filippo Ganna pakt voor tweede dag op rij de dagzege
Foto: AFP

Wellens is de eerste Belgische eindwinnaar sinds 2007, toen Nick Nuyens de Franse rittenkoers op zijn naam schreef. Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) en Nils Politt (Bora-Hansgrohe) vervolledigen het eindpodium en tellen respectievelijk 53 en 59 seconden achterstand op Wellens. Met Greg Van Avermaet (zevende) en Edward Theuns (achtste) staan er nog twee Belgen in de top tien van het eindklassement.

Uitslag vijfde etappe:

1. Filippo Ganna (Ita)

2. Benjamin Thomas (Fra) +10”

3. Ethan Hayter (GBr) +21”

4. Tim Wellens +29”

5. Christophe Laporte (Fra) +31”

6. Michal Kwiatkowski (Pol) +34”

7. Alberto Bettiol (Ita) +35”

8. Owain Doull (GBr) +38”

9. Nils Politt (Dui) +38”

10. Jake Stewart (GBr) +41”

Eindstand Ster van Bessèges:

1. Tim Wellens (Bel)

2. Michal Kwiatkowski (Pol) +53”

3. Nils Politt (Dui) +59”

4. Jake Stewart (GBr) +1’02”

5. Mads Wurtz Schmidt (Den) +1’19”

6. Michael Gogl (Oos) +1’24”

7. Greg Van Avermaet +1’25”

8. Edward Theuns +1’36”

9. Clément Carisey (Fra) +1’41”

10. Odd Christian Eiking (Noo) +1’45”

Door Sam Varewyck
AANGERADEN