Jan Verheyen op zoek naar cast voor Vlaamse tienerfilm, geschreven door dochter Anna

Foto: Simon Mouton

Met ‘Red Sandra’ heeft het koppel Jan Verheyen (57) en Lien Willaert (45) al samen een film klaar, die in oktober in de zalen komt. Met kerst komt daar mogelijk nog een film bij: Bittersweet sixteen. Een Vlaamse tienerfilm, waarvoor dochter Anna (15) het scenario bedacht. Het gezin is nu op zoek naar een jonge cast.

Dochter Anna heeft het scenario geschreven, vader Jan Verheyen zorgt voor de productie en de humor, en moeder Lien Willaert steekt er een psychologische laag in en regisseert. Hun nieuwe film Bittersweet sixteen is een echt familieproject. Zaterdag hebben ze een castingoproep gelanceerd. “We hebben een twaalftal grote rollen voor tieners. Daarvoor willen we échte tieners tussen 15 en 18 jaar, geen twintigers die dan een korte broek aandoen”, zegt Jan Verheyen. “Intussen zijn er al meer dan driehonderd filmpjes binnengekomen. Wie door is, mag naar de livecasting in de paasvakantie.”

“De film zal een soort Vlaamse versie van Mean girls worden. Over hoe je de humaniora kan overleven, over toxische relaties en pesten, over conformeren met een groep, maar hoe je toch jezelf wil blijven, en over het zoeken naar een seksuele identiteit. Het verhaal mondt uit in het zestiende verjaardagsfeestje van één personage. Het zal spectaculair worden. ”

Confronterend voor papa

Het was Anna die met het idee kwam, toen ze samen met haar vader tienerfilms uit de jaren 80 zoals The breakfast club keek. “Ze vindt dat je ziet dat ze door volwassenen geschreven zijn. Ik zei dan dat ze het zelf moest doen, als ze het beter kon. Toen het scenario klaar was, was ik stiekem heel trots. Je geeft haar die uitdaging en dan doet ze het echt goed. En het is ook confronterend. Voor mij zal ze altijd mijn meisje van zeven jaar blijven. Maar ze heeft toch vrij expliciete dingen geschreven. (lacht) Waarbij ik dacht: Oké, dit hoef ik dus niet meer uit te leggen.”

Anna nam haar taak als schrijfster heel serieus. Dat heeft Verheyen ondervonden. “Ze heeft grappen van mij geschrapt. (lacht)Ik vond dat niet grappig, zei ze. Ik probeerde dat met argumenten te wijzigen of mijn gelijk te halen bij Lien. Soms is dat gelukt, soms niet.”

De bedoeling is om in de zomer te filmen, zodat de film met kerst in de bioscopen loopt. Al moeten ze nog wachten op steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. “We hopen heel hard dat het ervan komt. Een Vlaamse tienerfilm is nog maar één keer gemaakt: Blueberry hill, door Robbe De Hert. Al was dat een nostalgische film over de jeugd van Robbe in de jaren 50. Nu wordt het een moderne film. En het is voor een doelgroep die de Vlaamse film kwijt is. Hoe fijn zou het zijn om die nog eens naar de cinema te trekken?”

Wie wil meedoen, kan zich nog steeds inschrijven via pages/inthepicture.com/bittersweetsixteen

Door Eva De Poorter
AANGERADEN