Coole, Belgische cultuuragenda tijdens koele en niet zo Belgische weerdagen

Gent -

Week van de Belgische muziek, en dat zullen we dank zij de VRT en het muziekplatform VI.BE geweten hebben. Ook in Gent beweegt er een en ander. Een selectie.

Willy Organ, Harde Smart bij Radio RuitMaandag 8 februari, theaterzaal Voo?uit, 20 u,

Naar aanleiding van de Week van de Belgische Muziek maakt het Gentse Radio Ruit live radio samen met Willy Organ en Harde Smart. De speciale uitzending is een samenwerking tussen Radio Ruit en Voo?uit, en kadert in het Sound of Ghent Festival. Een hele uitzending lang praten ze over obscure Belgische plaatjes, uitgezonden vanuit de theaterzaal van Voo?uit. Maar er is meer: behalve de live plaatvoorstelling van Wiga Waga streamt Sound of Ghent deze week niet minder dan 7 concerten.

Tune in via Facebook, mixcloud of radioruit.be.

An Pierlé Quartet stelt nieuwe plaat Wiga Waga voorWoensdag 10 februari, Handelsbeurs, Online Sound of Ghent, 20 u 15

Tussen de twee lockdowns door mocht An Pierlé haar debuutplaat Mud Stories, waarmee ze meer dan twintig jaar geleden op haar zitbal doorbrak twee keer voor een volle Ancienne Belgique spelen, en dat bracht zowel voor haar als het publiek een aangenaam gevoel van herkenning en troost in deze donkere tijden. Maar daar bleef het niet bij: via haar echtgenoot, muzikant en producer Koen Gisen leerde An Pierlé de twee jonge snaken van de jazzband SCHNTZL kennen: Hendrik Lasure en Casper Van de Velde: die kwamen in de studio bij An Pierlé thuis hun plaat opnemen en het klikte daar meteen in die mate goed dat ze besloten samen een band te vormen: An Pierlé Quartet. Ondertussen is er met Wiga Waga ook een plaat: klaargemaakt met de juiste ingrediënten, zoals het voor een lekkere cake past. “Maar live voegen we daar tal van ingrediënten die we onderweg vinden aan toe”, zo klinkt het binnen de band. Verwacht u dus aan flink wat improvisatie.

Meer info

Guy Verlinde verklaart zijn onvoorwaardelijke liefde

De Gentse singer-songwriter Guy Verlinde kan gewoon niet stil zitten. Ook al hakt corona genadeloos in zijn concertreeks, hij blijft aan de slag. Na een recente song waarbij hij aandacht had voor al wie in de hulpverleningssector aan de slag was, grijpt hij Valentijn aan om in The Way You Are zijn onvoorwaardelijke liefde te verklaren. Verlinde laat zich daarvoor begeleiden door Nils De Caster en Toon Vlerick.

HT Roberts stelt The Open Hum of Things voor

Zondag 14 februari, live@baudelo, streamingconcert

HT Roberts, ook bekend als Herman Temmerman, smeedt al jaren songs aan elkaar en op zijn nieuwe plaat The Open Hum of Things legt hij weer een aantal pareltjes neer. Wild spektakel moet u van de man niet verwachten, maar wel oerdegelijke kwaliteitssongs. HT Roberts stelt zijn plaat live voor in de concertreeks Live@baudelo: dat is een reeks van vijf live concerten, gespeeld in de Baudelokapel. Eerder concerteerden Nils De Caster en Sara De Smedt er al om hun nieuwe plaat It takes a believer te lanceren. Nils en Saras spelen overigens live mee met HT Roberts. Ook Pascale Michiels komt en die heeft meestal een aantal ongewone instrumenten op schoot.Meer info

Gents operatalent verzamelt in groenterestaurant MadonnaYoutube, gratis

Mezzosopraan Helene Bracke kleurt al eens buiten de lijntjes van het operagebeuren. Los van zingen in de opera maakt ze ook eigen theatermuziekprogramma’s voor zowel volwassenen als kinderen. Voor Glitter & Decay verzamelde ze in samenwerking met Fabien Delathauwer en CloseOpera een aantal collega’s die net als zij door de covidmaatregelen gedwongen werkloos thuis zitten.

Tijd voor een ‘nieuwjaarsconcert’ , waarin naast Helene Bracke ook Bruno De Canne, Jolien De Gendt en Denzil Delaere bekende en herkenbare operafragmenten brengen, waaronder Der Vogelfänger bin ich ja, La donna è mobile, Largo al factotum. Mozart, Puccini, Offenbach en Bernstein passeren de revue. De vier laten zich samen en apart begeleiden door het Trio Magnifico en brengen hun verhaal onder de vorm van een mockumentary waarbij het publiek kan meekijken achter de schermen van de opera: “ik wou meer maken dan alleen maar een livestreamconcert”, aldus Helene Bracke. “Ik stel vast dat ik bij streamconcerten nogal snel afgeleid ben als ik naar een concert luister via mijn laptop. Vandaar dat ik er een mockumentary wilde van maken en er ook een verhaal wou insteken. Ik ben een grote fan van Ricky Gervais en zet de mensen graag op een dwaalspoor. Is het verhaal werkelijkheid of fictie? De kijker krijgt alvast een blik achter de schermen en komt op die manier dichter bij de operasterren. Niet de echte grote opera aan de Kouter, maar wel de voldoende grote ruimtes van groenterestaurant Madonna aan de Poel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

An Rosiers, Rudy Tollenaere & Klaas Vandromme
Aangeboden door onze partners