Dichteres Amanda Gorman steelt show tijdens Super Bowl: “Een overwinning voor de kunst”

Opvallend, wanneer na de Halftime Show niet meteen geschreven wordt over gekke reclamespots of halfnaakte optredens, maar wel over… poëzie. Toch was het optreden van dichteres Amanda Gorman – die eerder al indruk maakte bij de inauguratie van president Joe Biden – het strafste moment van de Super Bowl afgelopen nacht.

Jawel, The Weeknd leverde een sterke show af tijdens de rust van de Super Bowl. Maar niet zoals andere jaren, toen Beyoncé het podium betrad, Janet Jackson en Justin Timberlake de media haalden met nipplegate. Of zoals vorig jaar toen Shakira en J.LO héél wat - positief én negatief - reactie kregen op hun sexy show.

LEES OOK. In zes minuten van onbekende tot fenomeen (en bestsellerauteur): 22-jarige dichteres met spraakstoornis steelt miljoenen harten op inauguratie Joe Biden (+)

Hoe anders verliep de American Football wedstrijd dit jaar, dat een dichteres met de meeste aandacht ging lopen? Amanda Gorman verbaasde zich er zelf over, zo schreef ze op Twitter: “Ik kan niet genoeg herhalen hoe spannend het is om anderen enthousiast te zien over poëzie op een voetbalwedstrijd. Dit is een overwinning voor de kunst.”

Erekapitein

De jonge dichteres mocht drie helden eren die gekozen waren als erekapiteins. Ze werd daarmee de eerste dichter ooit die op de Super Bowl mocht optreden. Haar Chorus of the captains was opgedragen aan een leerkracht die zijn leerlingen aan laptops hielp voor afstandsonderwijs, een verpleegster die Covid-19-patiënten op intensieve verzorgt, en een veteraan die steun verleent aan andere veteranen, jonge atleten en lokale jongeren.

AANGERADEN