Europees Ruimtevaartbureau zoekt voor het eerst in elf jaar nieuwe astronauten: “Vooral vrouwen”

Themabeeld 

Themabeeld ©  via REUTERS

Voor het eerst in elf jaar tijd is het Europese ruimtevaartbureau ESA op zoek naar nieuwe astronauten, zo heeft het maandag bekendgemaakt. De rekrutering start op 31 maart en moet uiteindelijk tot een generatiewissel in het Europees astronautenkorps leiden. ESA moedigt vrouwen sterk aan zich aan te melden, omdat het ruimtevaartbureau de genderdiversiteit wil vergroten.

jvhBron: BELGA

“Dankzij een krachtig mandaat van de ESA-lidstaten tijdens onze laatste ministerraad in 2019 neemt Europa zijn plaats in het hart van de ruimteverkenning in. Als we verder willen gaan dan ooit tevoren, moeten we breder kijken dan ooit tevoren. Deze aanwervingsprocedure is hierin de eerste stap en ik kijk ernaar uit om de ruimteorganisatie de komende jaren samen met onze internationale partners te zien ontwikkelen op alle gebieden van ruimteverkenning en innovatie”, zegt directeur-generaal Jan Wörner.

“Wij willen alle leden van onze samenleving vertegenwoordigen,” aldus David Parker, directeur Human and Robotic Exploration. “Diversiteit bij ESA mag niet alleen gaan over afkomst, leeftijd, achtergrond of het geslacht van onze astronauten, maar misschien ook over lichamelijke beperkingen. We willen deze droom verwezenlijken en daarom lanceer ik samen met de astronautenwerving het Parastronaut Feasibility Project - een innovatie waar de wereld klaar voor is.”

De vacature loopt tot 28 mei. ESA organiseert op dinsdag 16 februari een virtueel persevenement om de vacature nader toe te lichten, ook in het Nederlands en met onder andere Frank De Winne.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten