Eerst hét punt van het tennisjaar maken, daarna (opnieuw) uithalen naar Novak Djokovic: “Vreemd mannetje”

Foto: RR

Nick Kyrgios staat in de tweede ronde van de Australian Open. De flamboyante nummer 47 van de wereld won in eigen land in drie sets van Frederico Ferreira Silva: 6-4, 6-4 en 6-4. Daarbij maakte Kyrgios potentieel hét punt van het eerste grandslamtoernooi.

Kyrgios was twijfelachtig voor de Australian Open. De Australiër sukkelt namelijk met pijn aan de knie. Maar de ‘bad boy’ van het tennis was dinsdagnacht meteen in vorm. Zo won hij op een bepaald moment een opslagspelletje in 52 seconden. Wat later deed hij er slechts 46 seconden over. En in het voorlaatste spelletje van de match won Kyrgios een punt door een return van zijn Portugese tegenstander door zijn benen vlak achter het net te leggen.

Het beperkte aanwezig publiek smulde ervan en de Australiër genoot van de aandacht.

Kyrgios was ongetwijfeld geprikkeld. Zo babbelde hij tijdens de wedstrijd constant tegen zichzelf en riep hij op een bepaald moment naar zijn entourage: “Zeg tegen je vriendin dat ze uit m’n spelersbox verdwijnt!” Het een en het ander had waarschijnlijk te maken met de uithaal van Novak Djokovic aan het adres van de Australiër.

“Ik denk dat hij goed is voor de sport”, zei de titelverdediger in Melbourne. “Hij is heel authentiek. Iedereen heeft het recht op zich te uiten op een manier die hij wil. En hij heeft een big game en de kwaliteiten om van iedereen te winnen. Buiten de baan heb ik niet veel respect voor hem. Daar wil ik het graag bij laten.

Eerst hét punt van het tennisjaar maken, daarna (opnieuw) uithalen naar Novak Djokovic: “Vreemd mannetje”
Foto: ISOPIX

“Hier gaan we weer...”

Kyrgios liet zich in het verleden al meermaals kritisch uit over de titelverdediger op de Australian Open. “Hij heeft een zieke obsessie om aardig gevonden te worden. Hij wil gewoon Roger Federer zijn. Ik kan er totaal niet tegen dat hij aardig gevonden wil worden. Dat hij na gewonnen wedstrijden kusjes uitdeelt aan het publiek is echt tenenkrommend”, zei hij ooit eens over Djokovic, die hij ook meermaals torpedeerde na diens desastreus tennistoernooi in volle coronacrisis.

Ook nu moest hij dus wel antwoorden. “Hier gaan we weer”, lachte Kyrgios. “Het is wat vreemd, vind ik. Weet je, het zou best logisch zijn als hij mij niet zou respecteren voor mijn gedoe op het veld. Ik kan begrijpen dat je mijn gedrag niet altijd waardeert. Maar ik ben niet zo zeker hoe je mij niet kan respecteren naast het veld. Ik heb het gevoel dat ik daar echt goeie dingen heb gedaan, zeker tijdens de pandemie. Zoals voedsel rondbrengen naar armere mensen. Dat probeer ik nu te bestendigen met voedselpakketten, en ik heb ook een fonds. Dan is het vreemd dat je zoiets zegt want ik doe best wel veel. Het is een vreemd mannetje, die Novak. Een fantastische tennisspeler, maar spijtig genoeg iemand die met z’n shirt uit staat te feesten tijdens een globale pandemie. Ik weet dus niet of ik van zo’n man kritiek kan aanvaarden.”

En om zijn wederwoord volledig te maken, ging Kyrgios nog eens in op de vraag wie nu eigenlijk de beste tennisser ooit is. “Voor mij is dat Roger Federer”, aldus de Australiër. “Met al zijn talenten, hoe hij tennis speelt, het is gewoon puurheid. Talentgewijs komen Djokovic en Nadal niet in de buurt van Roger. Die is gewoon onaantastbaar.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN