“Duurder papieren treinticket discriminerend voor mensen met een handicap”

 ©  NMBS

De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH) vindt duurdere papieren treintickets discriminerend, vooral voor mensen met een handicap. “Het is onaanvaardbaar dat deze kwetsbare groep meer moet betalen voor dezelfde reis omdat ze geen toegang tot het internet hebben”, klinkt het maandag in een persbericht. De NHRPH betreurt ook de sluiting van de loketten in 44 stations.

jvhBron: BELGA

Op 1 februari verhoogde spoorwegmaatschappij NMBS de prijs van een aantal tickets. Voor rittenkaarten stijgt de prijs, maar die prijsverhoging kunnen treinreizigers omzeilen door hun pas digitaal te kopen in plaats van op papier. Met die beslissing wil de NMBS het gebruik van digitale passen aanmoedigen.

“Onaanvaardbaar, we beschouwen dit als discriminatie”, klinkt het bij de NHRPH, die benadrukt dat de digitale kloof realiteit is voor personen met een handicap en dat zij daarvan niet het slachtoffer mogen worden. De organisatie wijst ook naar het advies van het Raadgevend Comité van de Treinreizigers, dat eveneens afwijzend staat ten opzichte van de beslissing.

Ook betreurt de NHRPH de geplande sluiting van de loketten in 44 stations. “Voor personen met een handicap, maar ook voor anderen, is het loket de plaats waar je behalve een vervoersbewijs ook informatie op mensenmaat kunt krijgen”, klinkt het. Daarom roept de organisatie de NMBS op om blijvend werk te maken van een dienstverlening toegankelijk voor iedereen.

De NHRPH heeft de verzuchtingen ook al overgemaakt aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), minister belast met Personen met een Handicap Karine Lalieux (PS) en NMBS-CEO Sophie Dutordoir.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten