Andy trotseert vrijwillig vrieskou in winterbivak in eigen tuin

Andy in zijn winterbivak. Foto: jaa

Kapellen / Putte-Kapellen -

Hij noemt zichzelf dan wel geen ijsbeer, maar een koukleum is Andy De Gryse (34) toch ook niet. De sportieve groenarbeider stelde zijn tentje op in eigen tuin en bracht er de nacht door. Ik heb toch ruim zes uur vrij goed geslapen”, aldus Andy, die vandaag gaat schaatsen op bevroren plassen in de stad.

Het kwik daalde in de nacht van zondag op maandag ook in de Kapelse wijk Zilverenhoek tot bijna 10 graden onder het vriespunt. Voor Andy het geschikte moment voor een winterbivak in eigen tuin.

“Geen weddenschap noch echtelijke ruzie, want ik ben vrijgezel. Dit was een experiment. Ik wilde dat eens ervaren. Mensen betalen toch ook geld om in noordelijke gebieden te slapen in ijshotels en iglo’s”, kan de avonturier zijn aparte staycation de volgende dag gelukkig gezond en wel navertellen. “Ik had me wel wat voorbereid door m’n lichte zomertentje te beschermen tegen de gure noorderwind met een isolerende ‘shelter’ van gestapeld sneeuw.”

“Ik heb ’s avonds nog een pizza gegeten om vervolgens rond halfelf ‘onder de wol’ te kruipen. Het is te zeggen: ik hield mijn gewone kleren aan, trok een skibroek aan en ben in m’n slaapzak gekropen. Met enkele extra dekens binnen handbereik. Gelukkig had ik ook een muts opgezet. Die bleek toch wel nodig.”

Kat Jerry

Niet zozeer de temperaturen, die ook in Andy’s outdoor-slaapkamer tot zeker vier graden onder nul zakten, bleken een stoorzender, wel zijn eigen kat Jerry. “Die bleef maar spelen met dat tentzeil. Ik ben oordopjes moeten gaan halen, maar daarna heb ik geslapen als een roos tot een uur of vijf. Ik vond het best magisch. Uilen of andere nachtdieren heb ik niet gehoord, maar dat geluid van stofsneeuw die neerdwarrelt op de tent zal me zeker bijblijven.”

Veel geplant of gesnoeid kan er met dit winteroffensief niet worden en dus zal Andy zijn collega’s van de groendienst vandaag wellicht helpen bij de sneeuw- en ijzelbestrijding. “Alweer de koude in, maar ik vind dat niet erg”, aldus Andy. “Maandag had ik vrij en ben ik in de stad zelfs enkele ondiepe plassen gaan uittesten met m’n schaatsen. Op de Scheldekaaien ter hoogte van de wijk Nieuw Zuid ligt er een mooie van wel tweehonderd meter lang. Het ijs was nog wat dunnetjes, maar zal dinsdag perfect zijn. Ik kijk al uit naar eind deze week. Dan zal ook het ijs op de Putse Moer in de Kalmthoutse Heide wellicht dik genoeg zijn voor een flinke schaatsbeurt.”

Of hij ook de volgende en nog kouder aangekondigde nachten buiten zal doorbrengen in zijn winterbivakplaats? “Nee. Ik hou het bij één nacht”, neemt Andy een wijs besluit.

Door Jan Auman
AANGERADEN