Mathilde haalt ‘Pino-jas’ na zeven jaar nog eens uit de kast

Koningin Mathilde (48) is na ruim zeven jaar opnieuw in haar beroemde ‘Pino-jas’ verschenen. De beelden van haar gele, pluizige mantel gingen in 2013 de wereld rond en leidden zowel tot bewonderende commentaren als grapjes. Voor een bijzondere activiteit haalde ze hem weer uit de kast.

Wim Dehandschutter

Koningin Mathilde woonde dinsdag een rondetafelgesprek bij over de mode- en kledingsector in ons land. Er was veel aandacht voor de economische impact van de coronacrisis op de branche. Het evenement in Oudergem, bij Brussel, werd georganiseerd door Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten. Grote spelers als C&A, Decathlon, LolaLiza en Bel&Bo waren vertegenwoordigd, maar ook “kleine” boetieks als La Bottega uit Hasselt.

Mathilde verscheen in een opvallende gele mantel die modekenners meteen herkenden. Het is de beruchte jas waarmee ze in oktober 2013 de Blijde Intrede met kersvers koning Filip maakte in Luik. De outfit van de Antwerpse ontwerpster Veronique Branquinho riep toen uiteenlopende reacties op. De ene vond hem geweldig en modieus, de andere vergeleek hem met Pino uit Sesamstraat. Foto’s gingen de wereld rond, wat de jas nog steeds een van Mathildes meest besproken outfits ooit maakt. (lees voort onder de foto)

Mathilde bij Comeos. 

Mathilde bij Comeos. ©  Belga

Dubbel raak

Jelka Van Duyse volgt met haar website Modekoningin Mathilde de garderobe van onze vorstin minutieus. “Deze rondetafel was een activiteit waarbij uiteraard met extra aandacht gekeken werd naar de outfit die de koningin hiervoor had uitgekozen”, zegt ze.

Van Duyse gelooft dat het een moeilijke oefening was. “Want zou ze voor iets nieuws gaan? Zo ja, dan kon ze bijna niet anders dan een Belgische ontwerper kiezen. Maar welke dan, een van de aanwezigen op deze rondetafel? En wat dan met de andere Belgische designers? Of opteerde ze toch maar weer voor haar vaste hofleverancier Natan? Dan liep ze het risico kritiek te krijgen dat ze te weinig doet voor de andere Belgische modeontwerpers, zeker op een activiteit als deze.”

Mathilde vond dan ook een bijzonder slimme oplossing voor dit vraagstuk, vindt Van Duyse. Ze haalde kledingstukken uit haar kast die er al heel lang inzitten. Niet alleen de gele jas. Ook de gele top daaronder. “Die is van Natan. Ze droeg die voor het eerst in 2008 en voor het laatst in 2012.” Velen zullen zich beide stuks dan ook niet meer herinneren, denkt de blogster, waardoor het lijkt alsof ze iets nieuws aan heeft. “Ze draagt bovendien dubbel Belgisch. Dubbel raak dus.”

Van Duyse vindt dat de beide stuks niet per se goed samen passen. Toch heeft ze lof: “Ik ben ongelooflijk blij dat ze de gele mantel toch nog durft aan te trekken, na het hele Pino-debacle in de internationale pers. Het is een van mijn favoriete kledingstukken uit haar garderobe.”

Mathilde in 2013 in Luik:

 

 ©  Belga

 

 ©  Belga

En dinsdag bij Comeos:

 

 ©  Belga

 

 ©  Belga

 

 ©  Belga

LEES OOK