Onderzoek in Georgia naar poging van Trump om verkiezingsuitslag te laten aanpassen

 ©  AP

adbBron: BELGA

De staatssecretaris van de Amerikaanse staat Georgia, Republikein Brad Raffensperger, heeft maandag een onderzoek geopend naar een poging van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump om de verkiezingsuitslag in de staat terug te draaien.

Het onderzoek komt er omdat Trump in een telefoongesprek op 2 januari zijn partijgenoot Raffensperger onder druk zette om de verkiezingsuitslag in de staat ongeldig te verklaren op basis van beweringen over stemfraude. Trump zou de secretary of state hebben opgedragen om “genoeg stemmen te vinden” om zijn verkiezingsnederlaag in Georgia terug te draaien. “Het enige wat ik wil, is dat je 11.780 stemmen vindt”, zei Trump.

Celstraf

“Het kantoor van de secretary of state doet onderzoek naar de klachten die zijn binnengekomen”, zegt Walter Jones, een woordvoerder van Raffenspergers kabinet. Zo had een rechtenprofessor klacht ingediend. Volgens de woordvoerder gaat het om een administratief onderzoek dat zich richt op het “vinden van feiten”. “De procureur-generaal beslist over toekomstige juridische stappen”, aldus Jones.

Volgens experts heeft Trump mogelijk meerdere verkiezingswetten overtreden door Raffensperger onder druk te zetten, waaronder samenzwering om verkiezingsfraude te plegen en het opzettelijk belemmeren van de uitvoering van verkiezingsplichten. Op het overtreden van die wetten staan boetes of zelfs een gevangenisstraf.

LEES OOK. Trump zet staatssecretaris Georgia onder druk om verkiezingsresultaat aan te passen: “Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten