Kalmthout laat schaatsen toe: “Maar kom niet met zijn allen”

Kalmthout -

Kalmthout legt geen algemeen schaatsverbod op. De gemeente heeft met de vennen van de heide een waar paradijs voor schaatsers op natuurijs in de aanbieding. Maar de coronaregels blijven ook in dit winterweer gelden en daar zal de lokale politie streng op toezien.

Op de Putse Moer is intussen al de eerste eenzame schaatser gesignaleerd. Burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) was er getuige van en stelde ook vast dat het ijs eigenlijk nog niet dik genoeg is om veilig te schaatsen. “Onze eerste schaatser gleed tussen de wakken door en zakte ook letterlijk door het ijs. Gelukkig is het daar maar een kleine dertig centimeter diep.”

Kalmthout laat schaatsen toe: “Maar kom niet met zijn allen”
Lukas Jacobs. Foto: evdw

Het Stappersven en het Ganzenven zijn de andere bekende schaatsplekken in putje winter. “Maar als je alle plekken waar kan worden geschaatst bij elkaar optelt, kom je al gauw aan een totale schaatsoppervlakte van om en bij de vijftien hectare. We volgen de situatie dagelijks op. Om veilig te schaatsen, moet je toch een ijsdikte hebben van 8 cm en dat is nog nergens het geval”, zegt Jacobs.

Woensdag zitten gemeente, politie, brandweer en het Agentschap Natuur en Bos samen om de toestand te bekijken. “Er is normaal voldoende ruimte om alles veilig te houden en de coronamaatregelen toch na te leven. Maar in het verleden is telkens opnieuw gebleken dat het niet alleen draait om het schaatsen. Het gezellig samenkomen maakt duidelijk ook deel uit van winterse schaatspret. Gezien de coronamaatregelen kan dat nu helaas niet. Daarom zal de politie dit weekend de toegangen en de parkings van het Grenspark streng controleren.

Jacobs: “Wanneer er niet wordt samengetroept, zullen we ook niet optreden. Onze belangrijkste boodschap luidt dus: ‘Kom niet massaal naar de Heide’!”

Door Erik Vandewalle
AANGERADEN