Gwendolyn Rutten bevestigt dat Sihame El Kaouakibi 50.000 euro kreeg van Open VLD voor “professionele lancering in de politiek”

© Het Nieuwsblad

In een mededeling op Facebook bevestigt voormalig Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten dat de partij 50.000 euro heeft gegeven aan Sihame El Kaouakibi. Dat geld moest volgens Rutten dienen voor haar “unieke positionering en professionele lancering in de politiek”. Met de mededeling reageert Rutten op de geruchten die al de hele dag circuleren over de betaling van de partij aan de politica. “Onze partij was op dat moment van oordeel dat deze financiële investering een goede investering was voor de ganse partij.”

LEES OOK. Vlaamse Open VLD-fractie in spoed bijeen over Sihame El Kaouakibi

Sihame El Kaouakibi “stond erop om haar eigenheid te kunnen behouden, een eigen aanpak te hanteren en haar zelf gekozen professionele omkadering te gebruiken”, zegt Rutten in die mededeling. “Ze werd dus niet omkaderd als ‘Open VLD-figuur’. Voor haar dus géén partij-branding of gebruik van partijmateriaal en advies, maar een heel eigen positionering. Daar konden wij als partij mee akkoord gaan omdat Sihame El Kaouakibi als nieuwkomer een sterk en fris verhaal kon vertellen dat onze partij versterkt en dit in een belangrijke provincie.”

“Aan die unieke positionering en professionele lancering in de politiek waren uiteraard kosten verbonden”, gaat Rutten verder. “De partij heeft in 2019 in afspraak met haar kosten op zich genomen voor om en bij de 50.000 euro. Met die middelen kon zij zich dus zowel intern in de partij en de afdelingen kenbaar maken, als extern lanceren, op haar manier, met haar bereik, in haar eigen stijl, met haar eigen omkadering. Het gaat hier om een betaling van kosten aan de firma van El Kaouakibi door Open VLD voor haar ondersteuning en lancering in de politiek. Het gaat dus om reële kosten die door de partij zijn betaald en die zijn aangegeven op de aangifte van verkiezingsuitgaven door Sihame El Kaouakibi voor haar kandidatuur.”

“Goede investering”

Rutten vindt dat die 50.000 euro goed besteed is. “Partijen maken allemaal en dagelijks keuzes over de inzet van hun middelen voor ondersteuning van mensen, organiseren van events, verspreiden van hun ideeën”, schrijft ze. “Het gaat daarbij om aanzienlijke bedragen. Sommige partijen geven meer dan 100.000 euro per maand (!) aan social media-advertenties om de bekendheid en zichtbaarheid van hun ideeën en mensen te vergroten, anderen zetten in op dure krantenadvertenties, enzovoort... Dat is hun recht en hun verantwoordelijkheid, en het plaatst ook een en ander in proportie. Onze partij was op dat moment van oordeel dat deze financiële investering in de professionele politieke lancering van Sihame El Kaouakibi een goede investering was voor de ganse partij, in Antwerpen en daarbuiten. Signaalfiguren ondersteunen op die manier een bredere boodschap.”

En, zo benadrukt Rutten nog, “deze lanceringssteun heeft niets te maken met de vzw Let’s Go Urban en valt niet onder de bevoegdheid van de aangestelde bewindvoerder. Wat die zaak betreft, moeten de bewindvoerder en het gerecht hun werk kunnen doen en geldt voor Sihame, net zoals voor elke burger in dit land, het vermoeden van onschuld.”

Jong Open VLD misnoegd

Binnen de partij wordt ontgoocheld gereageerd op die financiële tussenkomst voor El Kaouakibi. De jongerenafdeling is bijvoorbeeld niet te spreken over dat bedrag. “Het is alleen pijnlijk dat de vele (duizenden) jongeren die tijdens jouw voorzitterschap dag in dag uit zich hebben ingezet voor de liberale zaak, dat geld blijkbaar niet waard waren”, reageert jongerenvoorzitster Tess Minnens op de mededeling. “Ze hebben nochtans ook een signaalfunctie, een eigen manier, een eigen bereik en een eigen stijl.” (mvdr, pl)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten