Terwijl Nederlandse schaatsers onrustig worden, lonkt ook Bart Swings naar wedstrijden op natuurijs: “Dat zou super zijn”

 

De alarmbellen gaan af in Nederland nu er mogelijk een NK op natuurijs zit aan te komen. Geen Elfstedentocht, maar een soort ‘light versie’ dus. Ook Bart Swings zou graag meedoen.

Vincent Van Genechten

Het sneeuwt en het vriest. Dan begint het bij onze schaatsgekke Noorderburen al te kriebelen. Van een 16de Elfstedentocht is geen sprake wegens de coronacrisis, maar een Nederlands kampioenschap op natuurijs… Waarom niet?

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) diende woensdag alvast een plan in bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “Afgelopen weekend is er een hoop enthousiasme voor marathonwedstrijden op natuurijs op gang gekomen en dat hebben we omarmd. We kijken hoe dat veilig en coronaproof kan”, klinkt het bij NU.nl. Over de mogelijke locatie is nog geen zekerheid, alleen dat er géén publiek toegelaten zal zijn.

Premier Mark Rutte sprak zich er al positief over uit, in een “Thialf-scenario”. In Heerenveen zitten langebaanschaatsers als Bart Swings al vijf weken lang in een bubbel voor het EK allround/sprint, twee Wereldbekers en het WK afstanden. “Wat we in Thialf hebben geleerd, nemen we mee bij het schrijven van het plan van aanpak”, aldus de KNSB. “We zijn als een gek bezig geweest om dat plan te schrijven. Daarmee moet je niet wachten tot na het weekend. De bal ligt bij ons.”

Irene Schouten. 

Irene Schouten. ©  BELGAIMAGE

Onrustige Nederlanders

“Als ik mag meedoen, dan ga ik dat sowieso doen”, reageert Bart Swings vanuit zijn bubbel waar hij deze week het WK afstanden betwist. “Dat zou super zijn. Maar dan moet er eerst al een wedstrijd zijn, en moet er vervolgens ook een bubbel voorzien worden. En er is nu sprake van een NK, maar niet meteen van een open NK met buitenlanders zoals ik. Dan zou ik met pijn in het hart moeten toekijken.”

Het laatste NK op natuurijs vond plaats in 2013, met Christijn Groeneveld en Mariska Huisman als winnaars. Nu is best haast bij om dergelijke marathonwedstrijd te laten doorgaan. Na het weekend gaan de temperaturen in Nederland opnieuw boven het vriespunt gaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Nederlandse schaatsers in de bubbel in Thialf hopen uiteraard dat er pas na het weekend effectief een NK zal doorgaan. Jorrit Bergsma, wereldkampioen op de massastart, wordt er naar eigen zeggen zelfs “onrustig” van. Zijn vrouwelijke tegenhanger Irene Schouten beaamt.

“Je probeert je er hier voor af te sluiten omdat je wil focussen op het WK”, aldus de Europese kampioene op de massastart. “Maar stiekem kijk je toch elke keer opnieuw naar de weersvoorspellingen. Het wordt ook knap lastig om zoiets nog te regelen, met een bubbel. Maar het is gek. We gaan hier een WK rijden en je leest alleen maar dingen over natuurijs (lacht).”

Ook schaatsicoon Sven Kramer hoopt dat het ervan komt. “Iedereen is zich ervan bewust dat we deze kans, waar we al jaren op wachten, moeten proberen aan te grijpen en te kijken naar wat mogelijk is. Dat wordt nu gedaan. Ik roep het nu vooral vanuit enthousiasme, maar als het doorgaat, ga ik serieus overwegen om mee te doen”, aldus de meervoudige olympische kampioen.

LEES OOK

Nu in het nieuws