Holocaust-experten voor de rechter omdat ze verwijzen naar mogelijke collaboratie, “en dat schaadt de reputatie van Polen”

Holocaust-experten voor de rechter omdat ze verwijzen naar mogelijke collaboratie, “en dat schaadt de reputatie van Polen”

Nadat de getto’s waren opgeruimd doken Joden onder op het platteland. Er werden er geholpen er werden er verraden. Maar dat laatste druist in tegen de visie van de regering. Foto: Hollandse Hoogte / Sueddeutsche Zeitung Photo

Historici in de hele wereld kijken met argusogen naar een rechtszaak in Polen. Daar staan twee Holocaust-experten terecht omdat ze in een onderzoek verwijzen naar de rol van een burgemeester bij het verklikken van 22 Joden in 1943. De klacht is gelinkt aan regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die als visie heeft dat er tijdens WO II onder de Polen alleen helden en slachtoffers waren.

De ultra-nationalistische Poolse Liga tegen Laster is de motor achter de klacht. Met regeringsgeld bestrijdt het iedereen die “de goede reputatie van de natie” schaadt.

Nacht zonder einde werd in 2018 gepubliceerd door twee gerenommeerde en internationale gelauwerde Holocaust-experten, Barbara Engelking en Jan Grabowski. Een turf van 1.700 pagina’s in twee volumes waar ...

AANGERADEN