Zwijgakkoord legt Vlaams Parlement “aan banden”

Bron © BELGA

Onder anderen CD&V-nieuwkomer Orry Van de Wauwer hekelt dat eerst een akkoord binnen de meerderheid gevonden moet worden. Foto: BELGA

Parlementsleden van de meerderheid mogen in het Vlaams Parlement geen voorstellen van decreet of resolutie indienen zonder voorafgaand akkoord in die meerderheid. Dat zogenaamde zwijgakkoord is afgesproken tussen de coalitiepartners CD&V, N-VA en Open VLD bij de vorming van de Vlaamse regering en moet de parlementsleden van de meerderheid in de pas doen lopen, zo schrijft De Tijd woensdag.

Het is niet de eerste keer dat de meerderheid zulke afspraken maakt. Dat gebeurt al sinds de paars-groene regering in 1999. Maar het leidt wel tot tandengeknars, niet het minst bij jonge parlementsleden in de meerderheid. Maurits Vande Reynde, gewezen jongerenvoorzitter van Open VLD, en CD&V-nieuwkomer Orry Van de Wauwer hekelen dat het Vlaams Parlement zo aan banden wordt gelegd.

“Niets wordt ingediend zonder een akkoord tussen de partners van de meerderheid”, zegt Vande Reynde. “Natuurlijk moet er in de meerderheid overeenstemming zijn. Maar nu geven we veel macht uit handen aan de regering en de kabinetten. We zijn de wetgevende macht, we zouden die rol meer moeten spelen in het parlement.”

Ook Van de Wauwer vindt het “frustrerend” dat het parlement be­knot wordt. “Waarom het eerst op een akkoordje gooien achter de schermen en het parlementaire debat niet in alle transparantie voeren in commissie?”, vraagt hij zich af.

“Kibbelkabinet vermijden”

De meerderheid legt zichzelf in het parlement een kadaverdiscipline op uit vrees te vervallen in een kibbelkabinet. “Mensen willen geen kibbelkabinet. Ze vragen dat wordt samengewerkt en dat dat tot resultaten leidt”, zegt CD&V-fractieleider Peter Van Rompuy. N-VA-fractieleider Wilfried Vandaele ziet evenmin graten in het zwijgakkoord.

In het federaal parlement geldt geen zwijgakkoord en rekent de Vivaldi-meerderheid op het gezond verstand, luidt het.

AANGERADEN